Programul "Prima casă": Emil Boc a convocat la discuţii băncile care nu au semnat convenţia cu FNGCIMM - Reflecţii economice

marți, 21 iulie 2009

Programul "Prima casă": Emil Boc a convocat la discuţii băncile care nu au semnat convenţia cu FNGCIMM

Astăzi, la ora 12, băncile comerciale care şi-au manifestat disponibilitatea de a participa la programul "Prima casă" şi care nu au semnat convenţia cu FNGCIMM au fost convocate la Palatul Victoria. Citez din comunicatul de pe site-ul guvernului:

Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi la Palatul Victoria o întâlnire cu reprezentanţii băncilor care nu au semnat convenţia cu Fondul Naţional de Garantare pentru participarea la Programul „Prima casă” .

În urma discuţiilor, au fost găsite soluţii la problemele tehnice ridicate de către reprezentanţii băncilor, urmând ca acestea să fie aduse la cunoştinţa membrilor Cabinetului în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, 22.07.2009, când vor fi şi aprobate actele necesare pentru ca toate cele 19 bănci interesate să poată derula activităţi de creditare în cadrul Programului „Prima casă”.

La această întâlnire au mai participat şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Fondului Naţional de Garantare şi cei ai mediului bancar, respectiv Banca Comercială Română, UniCredit Ţiriac, OTP Bank, Bancpost, Raiffeisen şi Credit Europe Bank.


Având în vedere faptul că 13 bănci au semnat convenţia cu FNGCIMM şi cele 6 bănci care urmează să o semneze, este evident că se confirmă ştirea că ING Bank s-a retras din acest program, aşa cum scriam săptămâna trecută.

De altfel, Albert Roggemans, şeful diviziei de retail a băncii olandeze, care a fost invitat la o intervenţie telefonică după intervenţia mea de astăzi de la The Money Channel, a confirmat ştirea, menţionând că ING Bank va oferi propriul produs de creditare ipotecară, la o dobândă apropiată de cele practicate în programul "Prima casă" şi un volum mai mare decât cel anunţat de bancă, de 20 mil.€. Roggemans a declarat pentru Ziarul financiar: "Noul produs se va acorda extrem de rapid. Imobilul achiziţionat poate fi orice casă în care clientul doreşte să locuiască, nu neapărat prima sa casă. Această ofertă de creditare susţine iniţiativa şi efortul notabil al Guvernului pentru revigorarea sectorului imobiliar." Ce refuz elegant!

Într-un comunicat, ING Bank declară: "În urma analizei Convenţiei de Garantare pentru programul Prima casă, primită de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) – compania a decis să nu mai participe în programul Prima casă deoarece procedura de acordare a garanţiei presupune o administrare specială de către bancă, generând astfel costuri suplimentare ce nu sunt în concordanţă cu modelul de distribuţie al ING Bank."

Premierul Emil Boc era obişnuit ca toată lumea să-l asculte, inclusiv să dea ordine băncilor. Poate acum înţelege că, pe lângă cosit pe marginea drumurilor şi lauda perpetuă despre cât de bun este guvernul pe care îl conduce, ar fi bine să înveţe fundamentele economiei reale, capitaliste, în care nu poţi conduce economia prin decizii administrative. Poate această împotrivire a băncilor îl va face să înţeleagă toate aceste lucruri.

Este de remarcat faptul că cele 6 bănci cuprinse în comunicat plus ING Bank au subscris în program 605 mil.€ din totalul de 1,457 mld.€, ceea ce reprezintă 41,52%, ceea ce este o măsură semnificativă a împotrivirii băncilor comerciale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus