Vor începe primele convorbiri economice China-SUA din timpul administraţiei Obama
Prima întâlnire din timpul administraţiei Obama SUA-China, sub denumirea Dialogul Strategic şi Economic este pe cale să înceapă la Washington. Întâlnirea, care va dura două zile, va fi marcată de discursul preşedintelui Obama. China a trimis la aceste convorbiri doi înalţi oficiali: vice-premierul Wang Qishan şi consilierul de stat Dai Bingguo.
China este îngrijorată de valoarea dolarului SUA, pe fondul deţinerii de titluri de stat americane în valoare de 800 mld.$. Teama Chinei este alimentată de programul preşedintelui Obama de a încuraja consumul, ceea ar putea conduce la inflaţie, prin erodarea valorii dolarului, ceea ce ar face ca datoria SUA către China să valoreze mai puţin.
În cadrul convorbirilor, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, va încerca să atenueze aceste temeri. El a încercat să reasigure China că deţinerile sale vor fi protejate. Dar China nu este deloc convinsă.
Producătorii americani se plâng că nu pot concura cu predusele chinezeşti în condiţii de competitivitate. Unii chiar acuză Beijingul că devalorizează în mod deliberat reminbi-ul, moneda naţională chinezească, pentru ca exporturile să pară mai ieftine.
Preşedintele Obama s-a întâlnit cu preşedintele chinez, Hu Jintao, s-au întâlnit în timpul desfăşurării summitului G20 la Londra, în cursul lunii aprilie 2009. Cu acea ocazie, s-au pus bazele Dialogului Strategic şi Economic, prin care cei doi preşedinţi doresc colaborarea în vederea diminuării efectelor crizei economice mondiale şi întărirea sistemului financiar internaţional.
Nu este pentru prima oară când China îşi exprimă temeri în legătură cu evoluţia economiei americane şi a dolarului, exprimând dorinţa instituirii unei noi monede internaţionale de rezervă, care să înlocuiască dolarul american, aşa cum am scris în articolele Nouriel Roubini: yuanul chinezesc ar putea deveni noua monedă de rezervă a lumii şi Reuniunea Organizaţiei de la Shanghai şi BRIC de la Ekaterinburg: China devine lider de opinie. Nu este mai puţin adevărat că şi Rusia doreşte acelaşi rol pentru rublă.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu