Rusia doreşte rubla monedă de rezervă internaţională - Reflecţii economice

duminică, 17 mai 2009

Rusia doreşte rubla monedă de rezervă internaţională

După China, iată că şi Rusia are pretenţii ca rubla, moneda sa naţională, să devină monedă internaţională de rezervă. Aşa cum am scris, profesorul Nouriel Roubini vedea acest rol pentru yuanul chinezesc. Preşedintele rus, Dimitri Medvedev, a anunţat ieri că va propune la următorul summit G8 ca rubla să devină o monedă de rezervă globală viabilă. Vorbind reporterilor după convorbirile cu primul ministru italian, Silvio Berlusconi, Medvedev a menţionat că Rusia nu a avut nimic de spus în privinţa agendei următorului summit G8, care va avea drept temă principală criza financiară globală. "Noi avem propriile noastre propuneri. Vorbim despre crearea unei noi arhitecturi a sistemului financiar internaţional", a spus Medvedev.

Medvedev şi mentorul său, fostul preşedinte şi actualul prim ministru, Vladimir Putin, evocă de ani buni posibilitatea ca rubla să devină o monedă internaţională de rezervă, precum dolarul american. În ultima vreme, China, ca şi Rusia, a criticat sistemul valutar global dominat de dolarul american. În condiţiile dificultăţilor economice cu care se confruntă SUA, ambele ţări văd în posibilitatea ca FED să tipărească monedă americană o ameninţare la adresa stabilităţii sistemului financiar internaţional.

La ultimul summit G20, organizat la Londra, Rusia a insistat pentru un rol sporit al rublei în ansamblul valutelor importante ale lumii, dar Vestul a primit cu răceală propunerea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus