Noi valuri stârnite de programul "Prima casă", de data asta bancare - Reflecţii economice

marți, 26 mai 2009

Noi valuri stârnite de programul "Prima casă", de data asta bancare

Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să modifice normele de creditare a populaţiei, pentru a se relua finanţarea pe acest segment, mai ales în contextul iniţiativei "Prima casă", anunţată de guvern, a declarat agenţiei Mediafax preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

"Ar trebui ca BNR să schimbe normele , pentru că altfel suntem blocaţi. Normele sunt cele din vara anului trecut, când aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se ştia că ar putea fi această situaţie", a arătat Gheţea, după un seminar economic.

În ceea ce priveşte programul "Prima casă" , Gheţea a apreciat iniţiativa guvernului, dar a menţionat că trebuie purtate discuţii pe o formă clară a actului normativ şi să se analizeze modul în care normele actuale ale băncii centrale se "mulează" pe o astfel de garantare.

"Sunt tineri care lucrează la multinaţionale, la societăţi mari româneşti, care au salarii mari. Şi ei trebuie să ia «Prima casă»", a menţionat Gheţea.

Este curioasă această atitudine a preşedintelui ARB, în afară de situaţia în care vrea să dea peste nas guvernului. Acei tineri pot lua creditul şi fără existenţa acestui program.

Azi la ora 14, conducerea ARB s-a întâlnit cu ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, şi cu reprezentanţii BNR, pentru a discuta proiectul "Prima casă".

Iată că băncile încearcă să profite de acest program, nu pentru că l-ar iubi, ci pentru că au oportunitatea să determine BNR să modifice normele de creditare, orice bancă dorindu-şi cât mai puţine constrângeri din partea autorităţii de reglementare şi supraveghere.

Referinţe:

  1. Programul "Prima casă" naşte valuri, 25.05.2009
  2. Praf în ochi de la guvernul Boc: garantarea creditelor ipotecare până la 60.000 € pentru prima locuinţă prin programul "Prima casă", 21.05.2009

2 comentarii:

radumiki

scuze, nu am inteles prea bine.
bancile doresc ,,libertate" ptr. a creste volumul de credite ,,indiferent de riscuri"?
altfel spus, ce trebuie sa se mai intample ptr. a pricepe ca treaba cu creditele date aiurea nu duce decat la catastrofe economice?

Ion Radu Zilişteanu

Nu este vorba de libertate pentru a creşte volumul de credite indiferent de riscuri. Să nu uităm că majoritatea activelor bancare de România sunt în proprietatea unor bănci străine, care au propria politică de gestionare a riscului. Însă este vorba despre altceva. BNR a ţinut foarte strânse chingile creditării, nu întotdeauna pe placul băncilor comerciale, ceea ce nu le-a permis să dezvolte produse bancare inovative. Aici intervine liberatea de care spuneam.

În condiţii de criză, pe mulţi inventivitatea îi scoate din dificultate.

Relaxarea normelor de creditare nu ar duce în niciun caz la catastrofă economică. Oricum am evitat-o, după cum spunea Paul Krugman. BNR are multe pârghii în mână pentru a controla situaţia. Cel mai recent exemplu se referă la rata de solvabilitate, pe care BNR a fixat-o la 10% pentru perioada actuală, faţă de 8%, cât recomandă Acordul Basel II.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus