Evoluţia datoriei externe în ultimii doi ani - Reflecţii economice

marți, 19 mai 2009

Evoluţia datoriei externe în ultimii doi ani


Ieri, Cristian Orgonaş a scris pe blogul său articolul Deficitul de cont curent şi investiţiile străine. Autorul a făcut o analiză a dinamicii deficitului de cont curent şi investiţiilor străine în perioada T1 2007 - T1 2009. Concluzia autorului este: "Dacă lucrurile vor evolua în aceeaşi direcţie, este posibil ca şi la nivelul întregului an investiţiile străine să acopere în întregime deficitul de cont curent." După cum se vede din graficul de mai sus, în T1 2009, pentru prima dată în perioada analizată, investiţiile străine au depăşit deficitul de cont curent. Desigur, pe fondul micşorării importului şi a nivelului consumismului românilor.

Însă, pentru avea o imagine de ansamblu, trebuie luată în considerare datoria externă, obţinută prin cumularea deficitelor externe. În acelaşi T1 2009, datoria externă s-a diminuat cu 1.940 mil.€ faţă de T4 2008, reprezentând o reducere de 3,4%, ajungând la 55.012 mil.€. Această diminuare a datoriei externe s-a datorat, între altele, diferenţei dintre investiţiile străine şi deficitul de cont curent, în valoare de 747 mil.€, dar şi rambursărilor scadente în T1 2009.

Iată că micşorarea datoriei externe are darul să ne arate şi partea pozitivă a crizei. Diminuarea consumismului exuberant din ultimii ani şi-a găsit soluţia în criză.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus