Jurnal de criză - Reflecţii economice

duminică, 10 mai 2009

Jurnal de criză

  • Deşi consumul de energie electrică al consumatorilor casnici şi al micilor consumatori persoane juridice a crescut cu 8% în primele patru luni ale acestui an, din cauza diminuării drastice a consumului la marii consumatori industriali, în aceeaşi perioadă consumul total de energie electrică a scăzut cu 15% faţă de perioada similară a anului precedent. Acest nivel corespunde anului 2002. Consecinţa este că circa 2.000 salariaţi din sistemul energetic vor fi concediaţi în acest an, în special de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi de la Compania Naţională a Huilei. Totuşi, România vrea să construiască o a doua centrală nuclearo-electrică în centrul ţării, care va avea între două şi patru reactoare.

  • Sistarea sau îngheţarea multor lucrări de construcţii a determinat o scădere a preţului la ciment şi la scăderea producţiei. grupul elveţian Holcim a anunţat o scădere a vânzărilor cu 32% în T1 2009. Urmarea a fost trimiterea în şomaj tehnic a unui număr important de salariaţi din industria cimentului. Cele mai afectate divizii ale Holcim au fost cele din Ungaria, Slovaci şi Cehia.

  • Într-un recent sondaj Insomar, 80% dintre repondenţi consideră că situaţia economică a ţării este mai proastă decât în 2008, iar 53% dintre ei consideră că situaţia financiară actuală a propriei familii este mai rea anul acesta decât anul trecut. Percepţia cu privire la direcţia în care se îndreaptă România este negativă şi stabilă faţă de sondajele anterioare. Peste 50% din populaţie consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită şi doar mai puţin de un sfert (23%) consideră că România se îndreaptă în direcţia bună. Peste 70% din populaţie consideră că eroarea de direcţie se datorează guvernării, responsabilitatea principală revenind preşedintelui Traian Băsescu şi Guvernului. Mai puţin de 25% din populaţie atribuie direcţia greşită în care se îndreaptă România acţiunii unor factori externi, sau unor nerealizări ale populaţiei însăşi.
  • 0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

      © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

    Sus