Fiscul este executorul în programul "Prima casă" - Reflecţii economice

duminică, 31 mai 2009

Fiscul este executorul în programul "Prima casă"

După cum se ştie, în ultima vreme, a avut loc o discuţie privind desfiinţarea executării silite a rău-platnicilor la bănci de către executorii bancari şi trecerea acestei sarcini în grădina executorilor judecătoreşti. Înainte de începerea crizei, creditele neperformante ocupau o pondere foarte mică în totalul soldului creditelor. Executarea ipotecii, în cazul creditelor ipotecare, apărea destul de rar. După instalarea crizei, cazurile de imposibilitate a rambursării creditului s-au înmulţit.

Odată cu anunţarea programului "Prima casă", trebuia inventată o formulă de executare a beneficiarilor programului care nu-şi mai rambursează datoriile. Misterul identităţii executorilor a fost dezvăluit: "Persoanele care şi-au luat un împrumut de la bancă, garantat de stat, pentru un apartament şi nu îl mai pot achita, vor avea de-a face direct cu Fiscul. Vor fi executate silit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru a recupera banii plătiţi de stat băncilor", a declarat pentru Evenimentul zilei Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

La rândul său, Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a declarat, într-o discuţie pe Hotnews.ro, că „dacă (debitorii - n.m.) nu îşi plătesc ratele, casa va fi executată după 90 de zile, iar Ministerul Finanţelor va intra în posesia casei, urmând să o valorifice sau să-şi consolideze fondul locativ”. Asta sună chiar interesant. După ce Emil Boc declarase că statul apreciază rata creditelor neperformante din programul "Prima casă" la 10%, realitatea putând fi mult mai dură, înseamnă că MFP se va transforma într-o mare agenţie imobiliară sau se va îmbogăţi cu un fond imobiliarpe care nu îl va folosi decât pentru clienţi politici. Ştiu un bloc nou în care Primăria Capitalei a cumpărat câteva zeci de apartamente prin 2006, la preţul pieţei, cu titlu de locuinţe sociale, care sunt şi acum goale. În virtute cunoscutei vorbe "statul, cel mai prost administrator".


Referinţe:

  1. "Prima casă" devine "A oricâta casă", 30.05.2009
  2. Programul "Prima casă", discriminările continuă: TVA şi onorarii notariale reduse, 29.05.2009
  3. Noi valuri stârnite de programul "Prima casă", de data asta bancare, 26.05.2009
  4. Programul "Prima casă" naşte valuri, 25.05.2009
  5. Praf în ochi de la guvernul Boc: garantarea creditelor ipotecare până la 60.000 € pentru prima locuinţă prin programul "Prima casă", 21.05.2009

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus