Fiscul este executorul în programul "Prima casă"
După cum se ştie, în ultima vreme, a avut loc o discuţie privind desfiinţarea executării silite a rău-platnicilor la bănci de către executorii bancari şi trecerea acestei sarcini în grădina executorilor judecătoreşti. Înainte de începerea crizei, creditele neperformante ocupau o pondere foarte mică în totalul soldului creditelor. Executarea ipotecii, în cazul creditelor ipotecare, apărea destul de rar. După instalarea crizei, cazurile de imposibilitate a rambursării creditului s-au înmulţit.
Odată cu anunţarea programului "Prima casă", trebuia inventată o formulă de executare a beneficiarilor programului care nu-şi mai rambursează datoriile. Misterul identităţii executorilor a fost dezvăluit: "Persoanele care şi-au luat un împrumut de la bancă, garantat de stat, pentru un apartament şi nu îl mai pot achita, vor avea de-a face direct cu Fiscul. Vor fi executate silit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru a recupera banii plătiţi de stat băncilor", a declarat pentru Evenimentul zilei Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
La rândul său, Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a declarat, într-o discuţie pe Hotnews.ro, că „dacă (debitorii - n.m.) nu îşi plătesc ratele, casa va fi executată după 90 de zile, iar Ministerul Finanţelor va intra în posesia casei, urmând să o valorifice sau să-şi consolideze fondul locativ”. Asta sună chiar interesant. După ce Emil Boc declarase că statul apreciază rata creditelor neperformante din programul "Prima casă" la 10%, realitatea putând fi mult mai dură, înseamnă că MFP se va transforma într-o mare agenţie imobiliară sau se va îmbogăţi cu un fond imobiliarpe care nu îl va folosi decât pentru clienţi politici. Ştiu un bloc nou în care Primăria Capitalei a cumpărat câteva zeci de apartamente prin 2006, la preţul pieţei, cu titlu de locuinţe sociale, care sunt şi acum goale. În virtute cunoscutei vorbe "statul, cel mai prost administrator".
Referinţe:
- "Prima casă" devine "A oricâta casă", 30.05.2009
- Programul "Prima casă", discriminările continuă: TVA şi onorarii notariale reduse, 29.05.2009
- Noi valuri stârnite de programul "Prima casă", de data asta bancare, 26.05.2009
- Programul "Prima casă" naşte valuri, 25.05.2009
- Praf în ochi de la guvernul Boc: garantarea creditelor ipotecare până la 60.000 € pentru prima locuinţă prin programul "Prima casă", 21.05.2009
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu