Ce fac băncile cu cele 800 mil.€ rezultate din reducerea RMO
După cum se ştie, în şedinţa CA al BNR din 31 martie 2009, s-a decis anularea rezervei minime obligatorii la pasivele în valută cu maturitate de peste 2 ani, măsură ce a intrat în vigoare de la 24 mai 2009. S-au disponibilizat astfel circa 800 mil.€. Ieri, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, declara la Realitatea TV că băncile comerciale nu s-au îngrămădit să retragă aceşti bani. Evident că în aceste zile o vor face. Se pune întrebarea ce vor face cu aceşti bani.
Băncile ar putea investi acest surplus de lichiditate în titluri de stat în valută. Nu este varianta cea mai agreată de BNR, dar este o soluţie în contextul în care piaţa se confruntă cu o scădere a cererii de credite, a declarat pentru The Money Channel viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.
În condiţiile în care ar exista apetit din partea băncilor pentru acest tip de instrumente financiare, Ministerul Finanţelor Publice ar putea emite titluri de stat în valută.
"Băncile pot folosi banii pentru a cumpăra titluri de stat. Este o cale pe care nu o încurajăm, dar recunoaştem ca fiind legitimă. Dacă ministerul de Finanţe va proceda în acest sens, există titluri de stat în valută, emise de statul român, oferite pieţei interne", a declarat Cristian Popa.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu