Creştere a dobânzilor la credite ipotecare în SUA
După cum anunţă Dayton Business Journal, ratele dobânzii fixe la creditele ipotecare pe 30 de ani au crescut brusc în statul Ohio la 5.36% pe an, faţă de 5,16% în săptîmâna precedentă, urmând o tendinţă naţională în SUA. În Kentucky, ratele dobânzii au crescut chiar mai mult, la 5,39%, faţă de 5,06% în săptămâna precedentă.
La nivelul SUA, media dobânzilor fixe la creditele ipotecare pe 30 de ani este de 5,33%, extremele întâlnindu-se în statele Maine (5,19%) şi New Mexico (5,59%).
Creşterea spectaculoasă a acestui tip de dobândă este cauzată de uriaşul deficit federal, care va determina Trezoreria SUA să lanseze noi emisiuni de titluri de stat, ceea ce va pune presiune pe mărirea dobânzii. Această conjunctură a determinat micşorarea numărului de solicitări pentru credite ipotecare noi şi refinanţări faţă de luna aprilie 2008, când rata medie a dobânzii era sub 5%.
În ciuda acestei creşteri, rata dobânzilor fixe la creditele ipotecare pe 30 de ani este mai mică decât cea înregistrată pe piaţa americană în urmă cun an, când era de 6,08%.
Eforturile din ultima vreme ale preşedintelui FED, Ben Bernanke, de a reduce costurile de creditare pentru a relansa piaţa imobiliară şi economia întârzie să-şi arate efectele, în condiţiile în care dobânzile la credite ipotecare au recuperat declinul din luna martie, rata creditelor neplătite a crescut la un record de 9,12%, iar preţurile caselor au scăzut în primul trimestru, scrie Bloomberg. Această rată are o valoare maximă admisă în practica bancară de 8%.
"Piaţa rezidenţiala nu va putea fi motorul care ne va scoate din recesiune", a declarat pentru aceeaşi sursă Robert Eisenbeis, economist şef al unei companii de consultanţă din New Jersey şi fost director de cercetare la FED în Atlanta. "Au stors lămâia, iar acum încearcă să o stoarcă şi mai mult, dar nu poţi obtţne decât o cantitate limitată de suc", spune el.
1 comentarii:
Interesant. Se pare ca keynesianismul ca filosofie economica isi arata limitele mai devreme decat am anticipat. Deficitul bugetar se face cu un cost (efect "crowding-out") - rata dobanzii creste - iar incercarea bancii centrale de a camufla acest cost prin emisiune monetara nu poate tine decat atat timp cat lumea nu anticipeaza pierderea puterii de cumparare. Cum ziceam, se pare ca lumea se prinde chiar mai repede decat am crezut eu!
Trimiteți un comentariu