România, o ţară în care cultura numerarului este încă stăpână - Reflecţii economice

marți, 12 mai 2009

România, o ţară în care cultura numerarului este încă stăpână

În cadrul unui seminar desfăşurat azi la Târgu Mureş, preşedintele Institutului Bancar Român, Petru Rareş, a declarat: "Comisioanele de retragere nu s-au majorat, dar sunt mari pentru toată lumea. Foarte mulţi angajati au început să solicite să-şi ia din noul salariul în cash; există deja o tendinţă de creştere a cash-ului în circulaţie şi o reducere a retragerilor de numerar de la ATM. Aceasta este tendinţa. Orice angajat poate să ceară transferul în cash."

Această declaraţie răscoleşte o rană mai veche a sistemului bancar românesc. Cozile din faţa bancomatelor în zilele de salariu arată cultura bancară din România şi faptul că suntem o ţară a numerarului. Pe de altă parte, băncile comerciale au fost conştiente de faptul că profiturile mari nu vor continua la infinit şi că era cazul să profite atâta vreme câtă se putea. După aderarea României la Uniunea Europeană, reglementările din acest spaţiu lasă mai puţin spaţiu de manevră băncilor.

Revenind la comisioanele practicate la retragerea de numerar de la ATM-uri, comisionul obişnuit pentru cărţile de debit este de 0,5% + 2,5 lei. Unele bănci au comisioane reduse la retragerile de numerar de la ATM-urile proprii, CEC Bank 0%, ING Bank 0,2%, OTP Bank 0,3%. "Ceea ce vom avea ca tendinţă: Uniunea Europeană, în cadrul sistemului de plăţi europene, care se dezvoltă şi intră în vigoare, va reduce la minimum, obligatoriu, prin lege europeană, structura de comisioane în general. Vom fi martorii, pe plan european, a unei reduceri a comsionului de retragere, care acum este foarte mare", a spus în continuare Petru Rareş.

Cultura numerarului rămâne puternică în România. Dezvoltarea sistemului de cărţi de debit şi apoi de credit a fost făcută sub presiunea angajatorilor, care au vrut să-şi simplifice operaţiunile şi să evite cheltuielile inerente manipulării de numerar. Piaţa imobiliară este un exemplu elocvent privind cultura numerarului. La început şi apoi multă vreme, cele mai multe dintre tranzacţii s-au făcut cu sacoşa de bani. Doar ulterior, de prin 2002, accelerarea acordării creditelor ipotecare a făcut ca preţul tranzacţiilor să fie plătit prin virament bancar.

Două alte domenii marcate de cultura numerarului la români sunt evaziunea fiscală şi prevenirea spălării banilor şi actelor de terorism. Faptul că românii sunt obişnuiţi cu banii gheaţă este un factor favorizant pentru evaziune fiscală şi spălarea de bani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus