Atenţie, CNVM: furt de acţiuni de 2 mil.lei
O ştire care a trecut destul de discret prin paginile ziarelor ne spune că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Argeş a declanşat o investigaţie împotriva a 12 persoane acuzate că ar fi vândut acţiuni deţinute de investitori pe Bursa de Valori Bucureşti pe baza unor acte de identitate false, prejudiciind astfel circa 300 de investitori cu circa 2 mil.lei. Cele 12 persoane, între timp reţinute, sunt acuzate de înşelăciune, tranzacţionări ilegale pe piaţa de capital, fals, spălare de bani, în perioada 2006-2009.
Investigarea acestui caz privind infracţiunile de pe piaţa de capital reprezintă o premieră în România, mai ales pentru faptul că patru din cele douăsprezece persoane audiate de procurori în acest caz au fost angajaţi ai Depozitarului Central, furnizând grupului informaţii confidenţiale despre identitatea şi deţinerile de acţiuni ale investitorilor.
După cum se ştie, pe piaţa de capital românească, au acţionat mai multe societăţi de depozitare. În cele din urmă, s-a înfiinţat Depozitarul Central, cu acţionar majoritar Bursa de Valori Bucureşti. Depozitarul Central realizează atât operaţiunile de depozitare, registru pentru emitenţii de valori mobiliare, cât şi pe cele de compensare-decontare a tranzacţiilor cu valori mobiliare. Reglementarea şi supravegherea instituţiei este realizată de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare din România, responsabilitate împărţită cu Banca Naţională a României în cazul operaţiunilor de compensare-decontare.
Depozitarul Central a anunţat că cele patru persoane au fost concediate în cursul anului 2007, în urma concluziilor unei anchete interne.
"Cu ajutorul acestora, infractorii au obţinut date privilegiate, confidenţiale, în urma cărora 300 de persoane din întreaga ţară, care deţineau acţiuni în portofoliu, au devenit părţi vătămate, deoarece membrii reţelei au efectuat tranzacţii şi au retras din băncile comerciale, în numele acestora, sume care se ridică la 20 de miliarde de lei vechi. Sunt patru funcţionari audiaţi în acest caz, care pot fi coautori la faptele comise deoarece ei au avut baza de date şi au furnizat infractorilor date privilegiate. Urmăm să stabilim unde au ajuns banii şi în ce proporţie au ajuns la membrii grupului", a declarat, marţi, prim-procurorul DIICOT Argeş, Nicolae Blaga, citat de Mediafax.
Fără a avea amănunte prea consistente despre acest caz, surprinde lentoarea cu care s-a desfăşurat ancheta. În cazul oricărei ţări, bursa de valori este o oglindă a economiei respective şi buna ei funcţionare este fundamentală pentru economia de piaţă. O investigaţie privind furtul de acţiuni desfăşurată pe parcursul a mai mult de trei ani erodează credibilitatea pieţei de capital româneşti. Cum Bursa de Valori Bucureşti este o piaţă mică şi furturile de acţiuni nu au fost senzaţionale în România, este de înţeles că poliţia nu are pre mulţi specialişti capabili să descurce iţele unei astfel de afaceri. Însă aici trebuie să intervină rolul CNVM.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu