Economistul Traian Băsescu loveşte din nou: "Nu suntem în recesiune" - Reflecţii economice

sâmbătă, 16 mai 2009

Economistul Traian Băsescu loveşte din nou: "Nu suntem în recesiune"

Prezent astăzi la Congresul Uniunii Studenţilor din România, Traian Băsescu a declarat că PIB a scăzut cu 6,4% în primul trimestru din 2009, menţionând însă că semnalele din aprilie sunt pozitive şi că nu sunt îndeplinite standardele pentru a se putea spune că economia este în recesiune. Băsescu a spus că cifrele înregistrate în primul trimestru din 2009 confirmă criza economică, precizând însă că nu sunt îndeplinite standardele pentru a se putea declara că România este în recesiune. Poate că ar fi fost util să să avem acces la aceste standarde sau, cel puţin, să ne indice din ce manual de economie a luat informaţiile respective.

Dacă ne uităm în dicţionar, citim: "fază de declin a activităţii economice mai puţin gravă decât depresiunea sau criza, constând în diminuarea producţiei, reducerea investiţiilor, scăderea cursului acţiunilor la bursă, etc." Îi reamintesc lui Traian Băsescu că, din punct de vedere tehnic, o ţară este considerată în recesiune dacă Produl Intern Brut scade două trimestre consecutive, ceea ce s-a întâmplat în cazul României, respectiv scăderi ale PIB de 3,4% în T4 2008 şi 2,6% în T1 2009. Aceasta este definiţia aproape unanim acceptată de către economişti.

Dacă ar fi să ne luăm după mai multe declaraţii ale lui Traian Băsescu legate de economie, ar trebui să ne întrebăm ce consilieri are pe linie economică, dacă confundă termenii, îi reinventează sau îşi dă cu presupusul în chestiuni pe care, în mod vădit, nu le stăpâneşte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus