Standard & Poor's a menţinut ratingurile pentru credite ale României - Reflecţii economice

joi, 14 mai 2009

Standard & Poor's a menţinut ratingurile pentru credite ale României

Agenţia de evaluare Standard & Poor's a confirmat calificativele acordate României pentru datoriile în valută la BB- şi pentru datoriile în lei la BBB-, ambele cu perspectivă negativă. Se spulberă astfel speranţele unor politicieni de talia constituţionalistului Boc şi metalurgistului Pogea că acordul financiar cu FMI, UE, BM şi BERD ne va aduce înapoi în categoria recomandată investiţiilor (a se vedea declaraţia lui Pogea: “Primele semne pozitive au apărut după patru luni. Sperăm ca agenţiile de rating să observe.”) România rămâne astfel în categoria denumită junk, adică recomandarea investiţiilor doar la nivel speculativ.

"În opinia noastră, economia României continuă să se confrunte cu riscuri financiare ample, din cauza scăderii abrupte a cererii externe şi a îngustării canalului de creditare comercială, care şi-a lăsat amprenta asupra cererii interne", a declarat analistul Marko Mrsnik de la Standard & Poor's.

S & P afirmă că rata şomajului va atinge 11% în 2011, pe cînd ţinta de deficit bugetar ţintită de România pentru 2011, de 3% din PIB, nu va putea fi atinsă, mai ales din cauza posibilelor probleme care ar putea apare în coaliţia aflată la guvernare. S & P crede că deficitul bugetar va fi în 2009 de 6% din PIB, ajungând în jur de 4% din PIB de-abia în 2011.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus