Cel mai mare faliment bancar din SUA din acest an, BankUnited FSB - Reflecţii economice

vineri, 22 mai 2009

Cel mai mare faliment bancar din SUA din acest an, BankUnited FSB

După cum anunţă Reuters şi Associated Press, un nou faliment bancar a intervenit în SUA. Este vorba despre banca BankUnited FSB, cea mai mare bancă independentă din Florida. Acesta este cel de-al doilea cel mai costisitor faliment bancar de la începutul crizei, costând Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC), instituţia care asigură garantarea depozitelor în sistemul bancar american, nu mai puţin de 4,9 mld.$. Cel mai costisitor faliment bancare pentru FDIC din această criză a fost cel al băncii californiene IndyMac, care a costat 10,9 mld.$. Anul trecut, BankUnited FSB a raporta pierderi de 1,2 mld.$.

Mai mult firme şi fonduri de investiţii au preluat banca. Printre acestea, se numără Blackstone Group, Carlyle Group, Centerbridge Partners şi WL Ross & Co., acesta din urmă fiind fondul de investiţii condus de miliardarul Wilbur Ross. Aceste entităţi au cumpărat banca pentru 900 mil.$. Noua bancă, denumită tot BankUnited, va avea active de 12,7 mld.$ şi depozite de 8,3 mld.$. FDIC şi noua bancă au hotărât să suporte în comun pierderile de 10,7 mld.$.

FDIC apreciază că falimentele bancare vor costa fondul circa 65 mld.$ pînă în anul 2013 şi încearcă să impună o nouă taxă de urgenţă băncilor pentru reîntregirea sumelor necesare acoperirii falimentelor bancare. Pe de altă parte, legislaţia adoptată în această săptămână de Congresul SUA permite FDIC să împrumute de la Trezoreria SUA sume cuprinse între 30 mld.$ şi 100 mld.$, în vederea reducerii taxelor percepute băncilor.

2 comentarii:

Gelu Caraman

Cand o sa se opreasca falimentele astea bancare in SUA?

Ion Radu Zilişteanu

Situaţia din sistemul bancar american este încă destul de complicată. Pe fondul scăderii preţurilor de pe piaţa imobiliară din SUA şi a degradării situaţiei economice, este încă posibilă rostogolirea creditelor neperformante şi punerea în dificultate a altor bănci. De altfel, este relevant faptul că FDIC întrevede că va mai cheltui 65 mld.$ până în anul 2013 pentru acoperirea unor falimente bancare.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus