Inflaţia a scăzut în aprilie 2009. Pe seama cui? - Reflecţii economice

miercuri, 13 mai 2009

Inflaţia a scăzut în aprilie 2009. Pe seama cui?

Cifrele furnizate de Institutul Naţional de Statistică indică în aprilie 2009 o inflaţie lunară de 0,27% pe an, faţă de 0,5% în martie 2009. Pe componente, indicele preţurilor de consum arată astfel: mărfuri alimentare 0,03%, mărfuri nealimentare 0,81% şi servicii -0,45%. În termeni anualizaţi inflaţia a fost de 6,45%, faţă de 6,71% în martie 2009, iar componentele au fost: mărfuri alimentare 4,62%, mărfuri nealimentare 7,06% şi servicii 8,84%.

În perioade de criză economică, o astfel de evoluţie este firească. Criza economică a prins România cu o inflaţie ridicată, care ne situa departe de criteriile de convergenţă nominală pentru aderarea la spaţiul euro. Din acest punct de vedere, criza ne avantajează.

Doar că micşorarea inflaţiei are drept cauză principală contracţia economică, ale cărei dimensiuni pe T1 2009 le vom afla de-abia peste două zile. Pe de altă parte, în mod vădit, a scăzut consumul. Să ne amintim de tentaţia consumistă care i-a caracterizat pe români ani de-a rândul, atât în materie de produse şi servicii, dar şi în materie de credite bancare. iată că numai criza a fost capabilă să taie acest elan, chiar şi cu întârziere.

Banca Naţională a României, al cărui obiectiv fundamental este ţintirea inflaţiei, are, astfel, o sarcină aparent mai uşoară în această perioadă. Numai că BNR gestionează şi alţi indicatori macroeconomici. Iar multe pârghii sunt în grădina guvernului, care nu a dovedit până acum că este capabil să gestioneze criza.

BNR va trebui să fie foarte atentă în perioada următoare la cursul valutar. Cel mai important lucru este să evite volatilitatea manifestată la sfîrşitul lui 2008 şi de a sprijini un curs sutenabil al monedei naţionale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus