Nouriel Roubini: yuanul chinezesc ar putea deveni noua monedă de rezervă a lumii - Reflecţii economice

vineri, 15 mai 2009

Nouriel Roubini: yuanul chinezesc ar putea deveni noua monedă de rezervă a lumii

Într-un articol publicat de New York Times în ediţia de ieri, profesorul Nouriel Roubini, cunoscut şi drept Dr.Doom, din cauza opiniilor sale economice negativiste, sugerează că China s-ar pregăti să propulseze moneda sa naţională, renminbi, cunoscut mai mult ca yuan, drept monedă internaţională de rezervă în locul dolarului american.

După cum am mai scris acum două zile, China a propus înlocuirea dolarului din tranzacţiile internaţionale cu o monedă internaţională de rezervă controlată global de Fondul Monetar Internaţional. Acum, în paşi mărunţi, China ar încerca să impună yuanul în acest rol. Prof.Roubini susţine că prima mutare ar putea fi includerea yuanului în coşul de valute care compun Drepturile Internaţionale de Tragere (XDR) şi folosirea yuanului ca monedă de plată pentru tranzacţiile internaţionale. El crede că moneda chineză este îndreptăţită să aspire la acest rol. Argumentele sunt legate de situaţia economică a Chinei (surplus al balanţei de plăţi externe, deficit public mic şi o creştere economică susţinută) faţă de cea americană.

Yuanul nu îndeplineşte multe dintre atributele unei valute mondiale. Ca să atingă un asemenea statut, China ar trebui să relaxeze circulaţia banilor din şi în ţară, să permită convertibilitatea deplină a yuanului, să continue reformele economice spre o autentică economie de piaţă şi să permită lichidizarea tranzacţiilor cu titluri de stat.

În consecinţă, previziunile Dr.Doom par a nu fi altceva decât o pată de culoare în economia zilelor noastre.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus