Isărescu, afirmaţie hazardată: "Trebuie să ne scoatem criza din cap" - Reflecţii economice

miercuri, 13 mai 2009

Isărescu, afirmaţie hazardată: "Trebuie să ne scoatem criza din cap"

În cadrul unei ceremonii care a avut loc azi la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, prilejuită de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, Mugur Isărescu a afirmat că politicienii români abordează criza economică într-o manieră super-inflamată, similară cu comunicarea mediatică de tip catastrofic, relatează Mediafax.

Mărtusisesc că sunt un admirator moderat al lui Mugur Isărescu. Sunt de acord, în mare, cu majoritatea măsurilor pe care le-a luat, îi admir gândirea economică atunci când nu este ultra-conservatoare şi cred că politica monetară imprimată BNR a fost în principiu de bun augur. În să aici mă delimitez de domnia sa. Politicienii români au abordat actuala criză şmechereşte şi ineficient. Pentru ei, actuala criză nu este decât un paravan pentru ascunderea bunului lor plac. Abordarea crizei de către politicienii români a pornit de la negarea electorală a crizei şi a ajuns la darea vinii pe criză pentru orice greşeală a lor. În concecinţă, cred că nu s-a vorbit îndeajuns de mult despre criză. Politicienii români ar fi trebuit să explice mecanismele crizei şi să justifice coerent măsurile pe care le iau. În schimb, ei au preferat să ia măsuri după ureche, nefundamentate economic şi cu consecinţe complet neevaluate. Personal, prefer comunicarea hazardului.

"Trebuie să ne scoatem criza din cap. Nu este nevoie să descoperim America. Este suficient să ne uităm la alte ţări, să venim cu soluţii şi politici care au fost deja aplicate. Soluţiile le găsim în lucrările de specialitate şi în bunul simţ. Restul e zgomot", a spus Isărescu. "Criza nu poate fi dată la o parte, nu ne propunem să oprim criza la graniţă, ci doar să atenuă pantele acesteia. Când în Europa producţia auto scade cu 30%, ce putem face în România? Să producem pe stoc doar ca să nu creacă şomajul?", a continuat Isărescu. Acum câteva luni, mai precis la 28 noiembrie 2008, dl.Isărescu afirma: "Este un punct de vedere personal, pe care nu l-am expus încă în Consiliul de Administraţie, când spun că activitatea economică va slăbi şi va fi o creştere economică, probabil, între 3% şi 6%, depinzând foarte mult de cât de înţeleaptă va fi componenta politică şi cât de corect va fi diagnosticul", referindu-se la consecinţele crizei. Acum, dl. Isărescu declară că criza era inevitabilă. Când a avut dreptate? Sau capacităţile previzionale ale BNR au slăbit într-atât de mult?

În ceea ce priveşte evoluţia ulterioară a crizei, guvernatorul BNR a spus: "Sper şi cred că va fi un «V» cât mai ascuţit, astfel încât să avem o revenire cât mai rapidă". Mulţi analişti au avansat o criză în formă de L sau, în cel mai bun caz, în formă de U. Nu împărtăşesc optimismul în mod surprinzător debordant al lui Mugur Isărescu, care seamănă izbitor cu a atitudine similară de acum şase luni, relatată mai sus.

Sau s-o fi molipsit guvernatorul de optimismul lui Steve Ballmer, CEO Microsoft, care afirma deunăzi: "Nu este nicio recesiune economică, ci doar o resetare a economiei"?

4 comentarii:

Concediaza-ti seful!

eu cred ca Isarescu se referea mai degraba la atitudinea generala: sa nu ne trezim si sa ne culcam cu `CRIZA` in cap, sa nu fim fatalisti, sa nu ne victimizam, sa nu fim pasivi, ci sa abordam o atitudine constructiva: criza, ne-criza, trebuie sa facem ce este mai bine pentru noi

zic si eu

succes :)

Ion Radu Zilişteanu

De acord că trebuie să facem ce este mai bine pentru noi. Dar facem?

Stefan Dumitriu

Poate dl.Isarescu vrea sa candideze la prezidentiale, ca in 2004, si s-a hotarat sa dea numai stiri pozitive.

Ion Radu Zilişteanu

Ideea nu e nouă, Ştefane. Dan Andronic a scris acum câtăva vreme despre asta în articolul Mugur Isărescu, preşedintele României, Traian Băsescu prim-ministru...

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus