Ce poate şi ce nu poate BNR? - Reflecţii economice

vineri, 22 mai 2009

Ce poate şi ce nu poate BNR?

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, citat de Mediafax, a declarat astăzi la Târgu Mureş: "BNR-ul face şi el ce poate. De exemplu, anul trecut, BNR-ul a crescut dobânda din ianuarie până-n august cu 2,25 puncte, de la 8 la 10,25. A scăzut creditul ca urmare a acestei măsuri? Prea puţin. După criză a început să scadă. BNR nu e atotputernică în a stăvili creditul, cum s-ar putea crede. Face ce poate."

Declaraţia mi se pare aiuritoare. Pare a fi o scăpare a economistului şef al BNR. Un înalt oficial al unei bănci centrale nu poate face o asemenea declaraţie. BNR are o cotă uriaşă de încredere în rândul populaţiei şi aşa trebuie să fie. O declaraţie de genul banca centrală face şi ea ce poate degajă nesiguranţă, neîncredere şi poate induce nervozitate în pieţe, aşa cum scriam acum o săptămână despre zâzania din cadrul Consiliului Director al BCE. Noroc că pieţele noastre (valutară, interbancară, bursieră) nu sunt atât de mari.

În ultima vreme, BNR pare a-şi fi abandonat discreţia proverbială, ceea ce nu are darul decât de a îndepărta o normală aură de mister, care trebuie să învăluie o bancă centrală. Vedem că BNR e compusă din oameni, cu slăbiciunile lor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus