Aritmetica lui Niels Schnecker - Reflecţii economice

vineri, 15 mai 2009

Aritmetica lui Niels Schnecker

Personajul din imaginea alăturată se numeşte Niels Schnecker şi prezenta cândva emisiuni cu teme economice la TVR. Eu însumi am fost invitat la cel puţin una dintre emisiunile lui. De la o vreme, a dispărut de la TVR şi a reapărut, de câteva luni, la Realitatea TV. În seara asta, este invitatul lui Răzvan Dumitrescu, la o emisiune dedicată contracţiei PIB în T1 2009, sub titulatura om de afaceri.

Niels Schnecker, care se intitulează consultant de afaceri, a răspuns primei întrebări într-un mod aiuritor. A spus că reducerea PIB cu 6,4% în T1 2009 faţă de T1 2008 conduce la o reducere a PIB la nivelul lui 2009 mult mai mare decât 6,4%, faţă de 4%, cât şi-au propus autorităţile. Domnule Schnecker, abilităţile dv. economice lasă muţi muritorii de rând. La 31 decembrie 2009, calculul contracţiei economice se va face în raport cu 31 decembrie 2008 şi nu cu T1 2008. Este o greşeală gravă din partea unuia care se pretinde consultant în afaceri şi mai ales a unuia care apare la TV cu pretenţii de specialist.

Constat că nu este prima eroare gravă televizată a lui Niels Schnecker. Citesc pe alt blog, în articolul Matematica recesiunii, faptul că, pe 18 martie 2009, acelaşi personaj spunea că, dacă după o creștere economică de 8%, avem o recesiune de 4%, de fapt asta înseamnă o recesiune de 12%.

Realitatea TV, în ultima vreme, în virtutea unor interese a căror subtilitate îmi scapă, invită uneori persoane neavenite pentru a-şi da cu presupusul pe subiecte importante. Una dintre aceste persoane este Niels Schnecker. Nu a părut nimeni să sesizeze inadvertenţele din discursul lui.

Notă: Această postare a fost citată de Curentul.ro şi cauzalitate.wordpress.com.

8 comentarii:

Anonim

Stimate Ion Radu Zilisteanu,

In primul rand este Niels Schnecker.

In al doilea rand va rog sa revizuiti cel de-al doilea aliniat pentru a sesiza gresala facuta referitor la modul de calculatiei PIB-ului pe timp de receiune.

In al treilea rand, consider ca abilitatile si competentele dummneavostra in materie de economie (afisate pe blog), excluzand poate un talent inascut in domeniu, sunt mult inferioare comparativ cu cele ale domnului N. Schnecker, si astfel pot presupune ca si competenta pe nivel economic international, si o perspectiva scazura in economia globala. Aceste comparatii sunt facute pe baza unei simple comparatii dintre profilul dumneavoastra educational, afisat pe blog, si profilul domnului Schnecker, pe care il puteti gasi pe pagina dansului, http://niels.schnecker.ro/?page_id=624

Va multumesc pentru atentie.

Ion Radu Zilişteanu

Domnule anonim,

Înainte de toate, aş vrea să remarc neglijenţa cu care folosiţi limba română, ceea ce dă comentariului dv. un aspect jalnic. Pe lângă lipsa diacriticelor, pe care aş putea s-o trec cu vederea, folosiţi "gresala", "calculatie", "receiune", "scazura", etc.

Vă ascundeţi în spatele unui pseudonim comun, iar profilul dv. de pe blogger este inaccesibil. Aţi putea fi oricine, un fan al d-lui Schnecker sau Niels Schnecker însuşi.

Vă răspund punctual celor reclamate de dv.

1. Este singura observaţie corectă. Într-adevăr, am scris numele sub forma Schneker şi nu Schnecker. Am corectat şi vă mulţumesc pentru atenţionare.

2. Se pare că sunteţi deţinătorul unei formule speciale de "calculaţie" a PIB-ului în timp de "receiune", în opoziţie, probabil, cu calcularea PIB-ului în timp de expansiune economică. Păcat că nu ne-o împărtăşiţi. Aţi fi avut şansa să îmbogăţiţi ştiinţa economică cu o contribuţie de valoare.

3. Aveţi tot dreptul să puneţi la îndoială abilităţile şi competenţele mele în materie de economie, dacă o faceţi argumentat. Dv. vă mulţumiţi în a mă trimite pe o pagină de pe site-ul d-lui Schnecker, care nu are nicio relevanţă pentru mine. Dacă aţi fi avut curiozitatea să citiţi CV-ul meu, probabil că v-aţi fi schimbat părerea, dacă la acest criteriu se rezumă pentru dv. aprecierea unei persoane.

Îmi menţin părerea că dl.Schnecker face gafe economice de neiertat pe ecranele TV.

Anonim

Stimate Domnule Zilisteanu. Va multumesc pentru lectia de economie. Sper ca intre timp v-ati lamurit cu subiectul. Contractarea PIB poate fi masurata oricand in timpul anului in comparatie cu aceeasi perioada din anul precedent. La finele anului se vorbeste de o anualizare a acestei restrangeri si aceasta nu reprezinta comparatia 31/12/2009 fata de 31/12/2008 (aceasta data fiind doar punctuala) ci se compara 2009 total fata de 2008 total adica valorile ponderate. Avand in vedere ca in T1 Romania a depasit ceea ce anunta guvernul ca fiind tinta de -4% si avand in vedere ca toata lumea se astepta ca T2 sa fie mult mai abrupt iar T3 si T4 mai blande(pentru ca PIB T32008 si T42008 erau deja valori scazute) orice cadere mai puternica in T12009 ar fi insemnat o pondere mai puternica in anualizarea 2009/2008. La acest fapt faceam referire, dar intre timp cred ca si istoria mi-a dat deja dreptate: iata ca azi se confirma cu tristete chiar de catre FMI si chiar recunoscut si de ministrul Pogea ceea ce am spus in emisiunea Dnei Stancu cateva zile mai tarziu, si anume ca noi calculam deja o contractie de 8% pentru 2009. Dupa cum s-a putut deja observa rezultatul T1 a avut in aceasta noua prognoza o valoare extrem de importanta.

In alta ordine de idei: nu am diacritice - sper sa nu va ofenseze prea tare; nu eu sunt Jim si din pacate nu-l cunosc, dar ii multumesc pentru votul de incredere; si nu eu ma intitulez "consultant in afaceri" ci asta este ocupatia pe care o am in acest moment in firma pe care o conduc (iar clientii mei par a fi de acord cu aceasta indeletnicire); si in final va sfatuiesc sa va urmariti propriile indemnuri: criticati cu argumente si nu atacati persoana. Parerile si opiniile diverse sunt constructive si creeaza subiecte de gandire si pot produce solutii, dar atacul la persoana (vezi al doilea paragraf din blog) nu fac decat sa diminueza valoarea celor spuse.
Va multumesc pentru ca ma urmariti,
cu stima
Niels Schnecker

Ion Radu Zilişteanu

Evident că creşterea sau contracţia PIB se poate calcula oricând. Numai că datele statistice disponibile nu ne permit acest lucru. Ceea ce am vrut să subliniez în articol era faptul că calculul evoluţiei PIB în T4 2009, de exemplu, se raportează la T4 2008, valoare deja afectată de evoluţia crizei. Dv. încercaţi să deghizaţi o greşeală prin trimiterea la metodologii, în loc să recunoaşteţi cavalereşte că aţi greşit, pur şi simplu, aşa cum ni se întâmplă tuturor câteodată.

În ceea ce priveşte faptul că clienţii dv. sunt de acord cu îndeletnicirea de "consultant în afaceri", este alegerea lor.

Vă daţi seama că nu am de ce să atac persoana dv. Vă amintiţi, probabil, că întâlnirile noastre au fost cordiale, fie că ne-am întâlnit într-un studio de televiziune sau prin telefon.

Anonim

Că tot veni vorba de limba română puteaţi evita mai elegant "că calculul"...
Cât despre competenta dumneavoastră d-le Zilişteanu, am mari dubii că este superioară d-lui Schnecker.

Ion Radu Zilişteanu

Articolul de mai sus nu era nicidecum destinat comparării competenţei mele cu cea a d-lui Schnecker. Pot scrie pe blogul meu orice mi se pare interesant. Aţi perceput greşit scopul postării.

În ceea ce priveşte observaţia stilistică pe care o faceţi, vă dau dreptate: aş fi putut evita elegant exprimarea respectivă.

Anonim

Profil psihologic standard pentru un agent de influenta al unui serviciu secret (nu spun care).Ma refer la acest Niels Schnecker.

Anonim

Toti, nu numai dl. Schneker socotesc ca cei 15% nu acopera diminuarea de 25% la retributie,dar nimeni nu ia in seama ca reducerea a fost pe 6 luni iar majorarea se face pe 12 luni.Dle. Niels duceti calculul pina la final ,cum ar trebui sa o faca un econmist{independent}.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus