Elveţia: abolirea parţială a secretului bancar duce la fuga capitalurilor către Singapore - Reflecţii economice

luni, 11 mai 2009

Elveţia: abolirea parţială a secretului bancar duce la fuga capitalurilor către Singapore

Ziarul elveţian Le Temps abordează azi o temă delicată pentru sistemul bancar elveţian: la şase săptămâni de la abolirea parţială a secretului bancar, clienţii bogaţi care îşi depozitau averea în băncile elveţiene au început să transfere total sau parţial fondurile către Singapore şi alte destinaţii, considerate a fi mai puţin ameninţate de influenţa G20.

Pierre Christodoulidis, reprezentant financiar la Geneva afirmă: “Mai mulţi dintre clienţii mei au decis mutarea unor fonduri în Singapore din cauza incertitudinilor ce planează asupra secretului bancar în Elveţia. Mutarea este importantă. Mai mulţi mari deponenţi caută o soluţie de ieşire.” El apreciază fluxurile de numerar care au ieşi din Elveţia până acum din acest motiv la câteva miliarde de franci elveţieni.

Depunătorii caută soluţiile cele mai puţin costisitoare pentru aceste transferuri. Au intrat în discuţie Insulele Virgine Britanice, Insulele Caiman, Singapore, Caraibe, Malta şi Gibraltar. Deşi soluţia este potrivită pentru deţinătorii de capitaluri mari, ea este destul de complicată pentru depunătorii obişnuiţi.

Originea măsurii luate de autorităţile elveţiene privind secretul bancar îşi are originea din solicitarea SUA adresată băncii helvete UBS de a dezvălui operaţiunile bancare făcute de cetăţeni americani bănuiţi că s-au sustras obligaţiilor fiscale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus