Akzenta, o veche şi nouă escrocherie gen Caritas - Reflecţii economice

sâmbătă, 9 mai 2009

Akzenta, o veche şi nouă escrocherie gen Caritas

Dan Popa scrie, pe blogul său, articolul Akzenta, Caritasul fazanilor europeni. Compania se ocupa de plasamente financiare, promiţând randamente de 500% pe an. Escrocheria, spune autorul, le-a adus 68 mil.€ în câteva luni, fiind înşelaţi circa 21.000 de europeni. Iar în final, se întreabă "cum naibii să fii atât de prost încât să crezi în asemenea randamente în vreme de recesiune economică?".

Istoria, însă, nu datează de câteva luni, ci de ani buni. La 10 decembrie 2004, autoritatea de reglementare a pieţelor de capital din Franţa, Autorité des marchés financiers (AMF), în documentul prezentat aici, atrăgea atenţia publicului asupra ofertei de investiţii a companiei Akzenta. Un anunţ publicitar al companiei sugera că, cu o investiţie minimă de 200.000 €, se putea realiza un profit de minimum 500% pe an, cu creditare lunară, ca participare la activitatea de afaceri a companiei. Autoritatea franceză atrăgea atenţia investitorilor să privească cu maximă circumspecţie această ofertă, întrucât compania nu oferea informaţii asupra instrumentelor financiare pe care le folosea şi nu dădea niciun detaliu care ar fi putut ajuta eventuala decizie de investiţie. AMF mai preciza că, până la data comunicatului, Akzenta nu solicitase niciun fel de autorizare pentru a opera cu titluri de valoare pe teritoriul Franţei.

La data de 3 mai 2006, AMF revine cu o atenţionare, prezentată aici, prin care menţiona că Akzenta oferea aceleaşi randamente pentru o investiţie minimă de 25.000 € şi califica drept ilegală această activitate.

Culmea este că Akzenta îşi înregistrase şi un domeniu în România, akzenta.ro, la data de 14.08.2001, aşa cum rezultă din site-ul rotld.ro, ceea ce înseamnă că ar fi intenţionat să-şi lanseze oferta şi în România.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus