BNR: dobânda de politică monetară redusă la 9,5% - Reflecţii economice

miercuri, 6 mai 2009

BNR: dobânda de politică monetară redusă la 9,5%

În şedinţa Cosiliului de Administraţie al BNR de astăzi, s-a decis reducerea dobânzii de politică monetară de la 10% la 9,5%. În ultimele zile, mai mulţi analişti, printre care cei ai Raiffeisen Bank, opinaseră că BNR va menţine dobânda cheie la 10%. Argumentul era că BNR va injecta în continuare lichidităţi pe piaţă, pentru a se micşora dobânzile practicate pe piaţa interbancară, după care ar fi urmat reducerea dobânzii cheie. Alţi analişti, printre care cei ai ING Bank, opinaseră că BNR avea să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, până la 9,75%, în condiţiile încetinirii cererii de pe piaţa creditelor bancare. Deşi oarecum surprinzătoare, decizia BNR vine şi drept o consecinţă a acordului cu Fondul Monetar Internaţional, recent aprobat.

În aceeaşi şedinţă a CA al BNR, s-a decis menţinerea rezervelor minime obligatorii la 18% pentru pasivele în lei şi 40% pentru pasivele în valută cu scadenţe mai mici de 2 ani. Reamintesc faptul că, în şedinţa din 31 martie 2009, s-a hotărât anularea rezervei minime obligatorii la pasivele în valută cu maturitate de peste 2 ani, măsură ce va intra în vigoare de la 24 mai 2009.

Ceea ce surprinde în comunicatul BNR este formularea "utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar". În condiţiile în care băncile centrale sunt parcimonioase în a-şi preciza intenţiile de intervenţie pe piaţă, prin această exprimare, BNR a vrut să dea un semnal jucătorilor din piaţă.

Tot în şedinţa de astăzi, CA al BNR a aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi dat publicităţii mâine, într-o conferinţă de presă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus