Ratingul SUA în pericol
În Financial Times de ieri, a apărut un articol foarte interesant, scris de David Walker, America's triple A rating is at risk. Autorul a fost U.S. Comptroller General la U.S. Government Accountability Office în perioada 1998-2008. Referindu-se la SUA, el se întreabă cum îşi poate o entitate conserva ratingul AAA, pe care îl deţine din 1917, în condiţiile în care a acumulat o valoare negativă de 11.000 mld.$ şi mai are obligaţii în afara bilanţului de încă 45.000 mld.$. O entitate care are de făcut faţă unui deficit de peste 1.900 mld.$ în 2009 şi peste 1.000 mld.$ în anii care urmează.
După cum se ştie, criza pe care o traversăm a avut printre cauze o activitate dubioasă a agenţiilor de rating. Emisiunile de titluri ipotecare care s-au prăbuşit în vara lui 2007 aveau la bază ratinguri care în multe cazuri s-au dovedit inaecvate. În decizia de a cumpăra astfel de titluri, investitorii îşi întemeiază raţionamentul pe raportul între randamentul activului şi riscul pe care deţinerea lui îl presupune. În condiţiile în care agenţiile de rating au greşit, în mod vinovat sau nu, ratingurile atribuite unor astfel de emisiuni de tiluri ipotecare, este evident faptul că investitorii au fost înşelaţi în raţionamentele lor. De altminteri, la toate produsele financiare derivate, mai ales la cele cu un grad mare de sofisticare, ratingul emisiunii este elementul definitoriu pentru decizia investiţională.
În ultima vreme, au fost exprimate rezerve faţă de situaţia economică şi financiară a SUA. Nu demult, banca centrală a Chinei a propus înlocuirea dolarului din tranzacţiile internaţionale cu o monedă internaţională de rezervă controlată global de Fondul Monetar Internaţional. Guvernatorul băncii centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a solicitat înlocuirea dolarului cu o monedă internaţională "care să fie deconectată de la naţiuni individuale şi care să rămână stabilă pe termen lung, înlăturându-se astfel deficienţele creditului bazat pe anumite monede naţionale". Qu Hongbin, economist şef al diviziei chineze a HSBC, a declarat: "Esta clar că China, cel mai important deţinător de active financiare exprimate în dolari SUA, este îngrijorată de potenţialul inflaţionist al tipăririi de bani de către FED".
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu