Mugur Isărescu şi invitaţii săi, ediţia a VII-a - Reflecţii economice

miercuri, 1 iulie 2009

Mugur Isărescu şi invitaţii săi, ediţia a VII-a



Azi dimineaţă, am participat la ediţia a VII-a a cafenelei de afaceri Mugur Isărescu şi invitaţii săi, eveniment organizat de Finmedia la sediul Băncii Naţionale a României. Invitaţii guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, au fost: Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare pentru IMM-uri, Adrian Radu, preşedintele MKB Romexterra Bank România, Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România, Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române şi Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.

Desigur cuvântul guvernatorului, care a durat mai bine de o oră, a fost cea mai importantă parte a manifestării. Subiectul ales a fost "Creşterea economică şi procesul de ajustare". Se referea, în principal, la ajustarea deficitului de cont curent. Dacă acest deficit a fost în 2007 de 14% din PIB, iar în 2008 de 13% din PIB, la sfârşitul anului 2009, se prevede o valoare de 5-6% din PIB. Ceea ce este interesant este faptul că partea din deficitul de cont curent aferentă economiei private se reduce de la circa 8% în 2008 la 0% în 2009, pe când partea aferentă statului rămâne la 5-6%. Acest lucru semnifică faptul că economia privată s-a adaptat la criză, funcţionând mecanismele pieţei, pe când statul român a continuat să fie ineficient.

Guvernatorul BNR a arătat că mecanismele de corecţie a dezechilibrelor externe au drept căi cursul de schimb, creditare sau prin majorarea de impozite, dar toate căile pot pune presiune pe inflaţie. "Corecţia dezechilibrelor are costuri inflaţioniste dacă se face prin cursul de schimb. Un alt caz ar fi dacă se face prin scăderea creditării, este şi cazul ţării noastre şi, de asemenea, prezintă costuri inflaţioniste. Dacă se face prin majorarea de impozite, de asemenea avem şi costuri inflaţioniste", a spus Isărescu.

El a afirmat că o creştere a TVA poate cauza un "şoc inflaţionist", în timp ce majorarea altor categorii de impozite, precum cele pe venituri, "are efecte mai difuze, dar care apar totuşi, pe creşterea economică, dar şi pe inflaţie". Isărescu a reamintit că ajustarea dezechilibrelor nu se poate face fără o temperare a creşterii economice: "Nu poţi face corecţia dezechilibrelor externe şi să păstrezi creşterea economică, văd că societatea românească nu vrea să înţeleagă acest lucru", a mai spus guvernatorul BNR.

Desigur, în aceste consideraţii, guvernatorul băncii centrale făcea aluzie la zvonurile care circulă în piaţă în ultimele zile, legate de posibilitatea măririi cotei de TVA de la 19% la 22% şi a cotei unice de impozitare de la 16% la 18-19%. "În asemenea momente, chiar discutarea unei asemenea idei mi se pare neavenită. Nu faceţi decât să confuzionaţi şi mai mult o societate şi o economie debusolată. Apare câte o trăznaie pe care o discutăm. Nu se justifică în condiţiile actuale nici măcar o majorare de impozit mare", a spus Isărescu. El a explicat că majorarea impozitelor nu va aduce niciun câştig din puncte de vedere al veniturilor, ci, dimpotrivă, ar accentua scăderea încasărilor bugetare. "Un impozit mai mare pe o bază de impozitare mai mică va avea efecte negative. Nu vreau să fiu din nou acuzat de optimism, dar nici cu pesimismul nu este bine", a încheiat Isărescu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus