Efectul de levier şi criza financiară - Reflecţii economice

sâmbătă, 11 iulie 2009

Efectul de levier şi criza financiară

Criza financiară declanşată în vara anului 2007 a avut drept origine produsele financiare derivate, provenite în special din securitizarea creanţelor ipotecare, pe fondul scăderii preţurilor pe piaţa imobiliară din SUA şi a intensificării acordării creditelor ipotecare subprime. Consecinţele au fost catastrofale la nivel mondial. A urmat criza economică pe care o traversăm în prezent.

Produsele financiare derivate, denumite cu multă emfază de către politicieni analfabeţi economic "produse toxice", au făcut obiectul unor analize detaliate din partea statelor industrializate, iar învăţămintele pentru prevenirea unor crize asemănătoare încep să se materializez în măsuri corespunzătoare.

Un element important în logica oricărui produs financiar este aşa-numitul "efect de levier" (leverage, în limba engleză) sau factor de amplificare. Expresia are mai multe înţelesuri, dintre care voi folosi aici doar unul. În practica bancară, acest parametru este, în general, maximum 8. Altfel spus, un leu depus într-o bancă generează opt lei în credite. Pe pieţele de capital, efectul de levier acceptat este de 25-30, respectiv un leu investit în titluri de valoare generează 25-30 lei în alte tipuri de valori mobiliare, inclusiv produse financiare derivate. Înainte de declanşarea crizei financiare în SUA, efectul de levier pe piaţa nord-americană ajunsese la 50. Astfel, o depreciere de 1 leu a titlului de bază conducea la o pierdere de 50 de lei pentru deţinătorii produselor derivate.

Astfel, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a propus ieri înăsprirea legislaţiei aplicate dealerilor de pe pieţele nereglementate, care lucrează cu produse derivate, ce au condus la criza financiară din SUA, şi de pe marile pieţe financiare, scrie Reuters.

În cadrul unei audieri comune a două comisii din Congres, care vor avea un rol în crearea legislaţiei aplicate produselor financiare derivate, Geithner a înaintat propuneri care ar duce la o supraveghere mai strictă a unor dealeri majori precum JPMorgan Chase şi Goldman Sachs.

"Propunem ca toţi dealerii de derivate la vedere să fie supravegheaţi mai strict, fiindu-le aplicate inclusiv limite de capital mai conservatoare şi standarde de conduită", a declarat Geithner, recunoscând, astfel, că în trecut existau puţine limite.

Administraţia Obama a încercat să refacă sistemul de reglementare al pieţelor financiare din Statele Unite. Propunerea administraţiei în ceea ce priveşte produsele derivate este numai o parte a măsurilor de restructurare a sistemului de reglementare, iar acestea se vor confrunta cu luni întregi de discuţii aprinse la nivel politic, înainte să fie transformate în legi. Una dintre ideile luate în considerare este unificarea autorităţilor de reglementare şi supraveghere de pe piaţa bancară şi piaţa de capital.

În Statele Unite, patru mari bănci controlează peste 90% din piaţa derivatelor, acestea fiind JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup şi Goldman Sachs.

După cum scriam, la sfârşitul lunii iunie, PVM Oil Futures, unul dintre cei mai mari brokeri de tranzacţii extrabursiere cu produse derivate, a pierdut aproape 10 milioane de dolari din cauza tranzacţiilor operate de unul din traderii companiei. Aceste tranzacţii au determinat o creştere a preţului petrolului cu 2 $/baril la 73,50 $/baril, cel mai mare nivel înregistrat în ultimele opt luni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus