Yuliya Demyanyk: 10 mituri despre creditele ipotecare subprime - Reflecţii economice

joi, 23 iulie 2009

Yuliya Demyanyk: 10 mituri despre creditele ipotecare subprime

Yuliya Demyanyk, Senior Research Economist la Departamentul de Cercetare al filialei din Cleveland a FED, face o analiză excelentă a cauzelor primordiale ale crizei financiare declanşate în vara anului 2007 în SUA: Ten Myths about Subprime Mortgages. Teza autoarei este faptul că băncile comerciale care au acordat credite ipotecare cu grad înalt de risc erau conştiente de iminenta apariţie a unei crize, ceea ce le-a surprins fiind amploarea şi momentul declanşării acesteia. De asemenea, economista FED încearcă şi reuşeşte să demoleze miturile care constituie o convingere publică larg răspândită în legătură cu criza.

Combătând mitul unicităţii acestei crize, Demyanyk aminteşte că doar amploarea şi efectele devastatoare ale acestei crize sunt unice. Pe acelaşi mecanism de avânt al creditării şi apoi prăbuşire a acesteia, pe fondul deteriorării progresive a standardelor de creditare, a creditelor mai riscante şi a scăderii preţurilor pe piaţa imobiliară au mai avut loc în: Argentina - 1980, Chile - 1982, Suedia, Norvegia şi Finlanda - 1992, Mexic - 1994, Thailanda, Indonezia şi Korea - 1997. De asemenea, crize asemănătoare, dar limitate sectorial, au mai avut loc în SUA: împrumuturile pentru fermieri în anii 1980 şi împrumuturile ipotecare pentru sectorul imobiliar comercial în anii 1990.

Lectura articolului este interesantă pentru toţi cei interesaţi să înţeleagă mecanismele declanşării actualei crize şi să construiască măsurile ce pot fi luate pentru evitarea uei crize asemănătoare.

2 comentarii:

Anonim

Analiza asta nu spune decat un singur lucru: memoria se scurteaza! Uitam din ce in se mai repede si nu invatam din nici o greseala. In ritmul asta, astfel de perioade vor reveni din ce in ce mai des si din ce in ce mai grav, pana cand se vor permanentiza.
Criza s-a bazat pe dorinta de profit, care va exista totdeauna! Deci, evitarea unor evenimente similare e imposibila :)

Ion Radu Zilişteanu

Dacă ar fi să caracterizez cu un singur cuvânt cauza crizei acela ar fi "lăcomie". Şi cum lăcomia este general umană...

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus