Notarii încurajează "Prima casă": onorarii cu 30% mai mici impuse de ministrul justiţiei
"Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a contractelor de ipotecă în care figurează ca părţi persoane fizice care achiziţionează o locuinţă prin programul guvernamental aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima Casă", se arată în ordinul Ministerului Justiţiei publicat azi în Monitorul Oficial.
Încă din luna mai, uniunea notarilor anunţase: "UNNPR va înainta ministrului Justiţiei propuneri concrete pentru o reducere considerabilă a sumelor pe care cei îndreptăţiţi să beneficieze de această măsură a primei case le vor achita pentru a deveni primii proprietari".
Desigur, de atunci, lucrurile s-au mai schimbat. Programul nu mai este destinat achiziţiei primei proprietăţi. Nici ipoteca în favoarea statului nu mai trebuie plătită, căci e ipotecă legală, nu convenţională.
Deşi măsura reducerii onorariilor a fost solicitată de UNNPR, cu siguranţă ea nu este pe placul notarilor, fiindcă şi ei au fost loviţi de criză. Scăzând drastic numărul tranzacţiilor imobiliare, încasările lor au scăzut proporţional. Dar ce nu face guvernul să-şi cosmetizeze propria găselniţă populist-electorală?
3 comentarii:
Daca-i ordin, cu bucurie ne supunem!
De ce nu se intampla acelasi lucru pe orice fel de act notarial? p
Poate cineva sa ma ajute cu un motiv pt care taxele notariale sunt atat de crescute?
poate cineva sa-mi explice cum influenteaza costurile mari de tranzactionare numarul de schimburi... aici ar fi mai multi care ar putea...
oare cand vom asista la o inflatie de avocati, notari, procurori si judecatori care sa se bata pentru cazuri asa cum se intampla in US?
Pentru că notarii formează o castă în care se intră foarte greu şi care îşi apără privilegiile. Prin subteran, se vehiculează zvonuri privind sume consistente pentru intrarea în activitatea notarială. Nu există un mediu concurenţial în această activitate. În SUA, notar poate fi aproape oricine. Numai că există o diferenţă esenţială între activitatea notarială de la noi şi cea din SUA: în România, notarul trebuie să fie jurist şi pregăteşte sau/şi verifică forma juridică a actului ce urmează a se autentifica, pe când în SUA notarul doar certifică identitatea celor care semnează, în general actele fiind pregătite de avocaţi.
Trimiteți un comentariu