Băsescu, din ce în ce mai economist - Reflecţii economice

sâmbătă, 18 iulie 2009

Băsescu, din ce în ce mai economist

Aflat la Băile Tuşnad la a XX-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească "Tusvanyos", Traian Băsescu a făcut din nou aprecieri despre evoluţia crizei economice din România. După cum relatează Mediafax, Băsescu a declarat că, în T3 2009, se va reuşi stoparea declinului crizei şi stabilizarea creşterii negative la 6%, iar în T4 2009 se speră ajungerea la nivelul anului trecut.

În primul rând este curioasă expresia "stoparea declinului crizei"; asta înseamnă că declinul crizei va fi stopat, adică criza va prospera? Mă rog, hai să admitem că a vrut să spună că va fi stopată criza. Cum va fi posibil, în viziunea economistului de ocazie Băsescu, ca, de la o contracţie a economiei de 6% din PIB, să ajungem în T4 2009 la creştere zero, în termeni anualizaţi? Are România o capacitate economică atât de bună să revină la creştere zero când toate vocile autorizate din România şi din lume afirmă pentru anul 2009 contracţie economică de 6-8% din PIB? Sau Traian Băsescu crede că, odată cu alegerile prezidenţiale din toamnă, se va întâmpla un miracol economic?

Şeful statului a spus că cea mai puternică realitate a momentului este criza economică pe care o percep oamenii, fiecare în casele lor. "Reacţia economică atât de dură în sistemul financiar, cu impact în sistemul economic al ţărilor afectate este proba economiei de piaţă care ne-a adus cu picioarele pe pământ", a spus el. Nu ştiu dacă Băsescu a vrut să spună că criza e cea percepută de români în casele lor sau în capul lor. Se pare că intrarea în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale îi face pe politicieni să revină la atitudinea din toamna lui 2008, înainte de alegerile parlamentare, cînd îi asigurau pe români că ţara noastră va fi ferită de criză.

Spre sfârşitul discursului său, Băsescu pare a reveni cu picioarele pe pământ, afirmând că: "România nu poate ieşi singură din criză. Singura măsură pe care o poate lua este să diminueze efectele acesteia. Resursele noastre sunt mult prea mici pentru a ne transforma într-o locomotivă."

Ananalizând cele afirmate de şeful statului, în discursul său se remarcă incoerenţe economice, care merg către un public cu o cultură economică precară, dar nu la persoane educate. Aşa cum în programul "Prima casă" partea populistă şi electorală este mult mai solidă decât partea economică, tot aşa, în discursul lui Traian Băsescu, par a conta mai mult elementele electorale pentru alegerile prezidenţiale din toamnă (dacă va candida), decât coerenţa discursului economic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus