România va cere FMI majorarea deficitului bugetar - Reflecţii economice

duminică, 5 iulie 2009

România va cere FMI majorarea deficitului bugetar

După cum s-a anunţat, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, anunţa triumfalist acum câteva zile că, în S1 2009, deficitul bugetar a fost de 2,70% din PIB, sub ţinta convenită cu FMI, de 2,73% din PIB, cu 0,03 puncte procentuale. Cu toate acestea, este foarte probabil ca România să solicite Fondului Monetar Internaţional o majorare a deficitului bugetar cuprins în acordul stand-by de la 4,6% din PIB la 5,5% din PIB.

"Faţă de sumele bugetate, Ministerul Finanţelor Publice estimează acum un grad de nerealizare a veniturilor în echivalentul a 1,7 - 2% din PIB. În aceste condiţii, se are în vedere o creştere a deficitului undeva în jur de 5,5% din PIB", au declarat pentru Mediafax surse care vor participa la discuţiile cu FMI.

Astfel, MFP prognozează o reducere a veniturilor mai mare decât creşterea deficitului, ceea ce înseamnă că ia în considerare o rectificare în scădere cu aproape 1% din PIB şi a cheltuielilor bugetare.

Conform datelor preliminare, deficitul bugetar în S1 2009 a fost de 14,42 mld.lei, veniturile la bugetul general consolidat au fost de 77,23 mld.lei, în timp ce chetuielile s-au ridicat la 91,65 mld.lei.

Pe de altă parte, deşi guvernul a anunţat un vast program de investiţii în cadrul pachetului de măsuri pentru combaterea crizei economice, în S1 2009, prea puţine lucruri au fost făcute, cheltuindu-se doar 33% din bugetul alocat investiţiilor. Ministrul Gheorghe Pogea anunţa la 1 iulie 2009: "Astăzi, au fost făcute deja deschideri de credite de 1,1 mld.lei. Intensificarea volumului de investiţii contracarează efectele crizei".

În aceeaşi zi, premierul Boc declara: "Am luat decizia ca, începând de astăzi, toate obiectivele de investiţii să primească ordin de începere a lucrărilor. Am pornit o ofensivă totală pe planul investiţiilor." Astfel, el a anunţat că cheltuielile prevăzute pentru lucrări de investiţii în T4 2009 vor fi mutate în T3 2009. Şi cele nerealizate din T1 2009 şi T2 2009 unde le mută?

Ne-am obişnuit cu stilul pompieristic şi neprofesionist al guvernului, cel puţin pe partea economică. Este greu de crezut că programul de investiţii va putea fi realizat, măcar şi în mică măsură. Statul român este avid de resurse financiare pentru acoperirea deficitelor şi este greu de crezut că va avea disponibilităţi suficiente pentru derularea lucrărilor de investiţii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus