Reuniunea Organizaţiei de la Shanghai şi BRIC de la Ekaterinburg: China devine lider de opinie - Reflecţii economice

miercuri, 17 iunie 2009

Reuniunea Organizaţiei de la Shanghai şi BRIC de la Ekaterinburg: China devine lider de opinie

La Ekaterinburg, a avut loc o întâlnire la vârf a Organizaţiei de la Shanghai (Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kârgâstan) şi a BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), după cum anunţă zagolovki.ru. BRIC este organizaţia ţărilor cu ritm rapid de dezvoltare, incluse şi în G20. În cadrul reuniunilor, Rusia a reiterat ideea reformării sistemului financiar mondial şi creării unei noi valute de rezervă, însă China a reuşit sa se impună ca lider al celor două organizaţii.

Fără a refuza ideea avnsată de Rusia, participanţii au evitat subiectul. Mai mult decât atât, preşedintele Chinei, Hu Jintao, a trecut sub tăcere diplomatică problema "refacerii" arhitecturii financiare mondiale. El a anuntat, însă, spre surpriza asistenţei, ca ţara lui va acorda ţărilor membre ale Organizaţiei de la Shanghai un credit de 10 mld.$.

Discuţiile privind reconfigurarea sistemelor financiare mondiale nu este nouă şi a fost des vehiculată de la începerea crizei. Temerea majoră este legată de potenţialul inflaţionist al tipăririi de bani de către FED. De asemenea, ideea înlocuirii dolarului american din tranzacţiile internaţionale cu o altă monedă a fost vehiculată insistent. Nouriel Roubini prevestea că această monedă ar putea fi yuanul chinezesc.

Referinţe

  1. Rusia doreşte rubla monedă de rezervă internaţională, 17.05.2009
  2. Nouriel Roubini: yuanul chinezesc ar putea deveni noua monedă de rezervă a lumii, 15.05.2009
  3. Ratingul SUA în pericol, 13.05.2009

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus