Ordonanţa privind programul "Prima casă" - Reflecţii economice

vineri, 5 iunie 2009

Ordonanţa privind programul "Prima casă"

Miercuri, guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă nr.60/2009 privind programul "Prima casă", iar joi ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial nr.381/04.06.2009. Deşi au existat discuţii dacă creditele acordate prin intermediul acestui program sunt ipotecare sau nu şi unii reprezentanţi ai guvernului au pretins că nu este vorba de un credit ipotecar, dacă mergem la esenţa acordării acestui tip de credit, vedem că, în cazul unui credit ipotecar acordat de bancă, ipoteca se instituia în favoarea băncii, în cazul de faţă ipoteca se instituie în favoarea statului, care garantează creditul bancar pe baza acestei ipoteci. Deci, în cele din urmă, este vorba de un credit ipotecar.

Relativ la ipotecarea imobilului, ordonanţa prevede că: "Asupra imobilelor achiziţionate în cadrul programului "Prima casă" băncile instituie şi reînnoiesc în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani".

În ceea ce priveşte executarea: "Valorificarea bunului care face obiectul contractului de garanţie, în cadrul procedurii de executare silită (...), se efectuează de către organele competente ale ANAF. Sumele încasate sunt venituri la bugetul de stat". De menţionat că suma de plată prevăzută în titlul executoriu, suma de plată este exprimată în moneda naţională.


Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise de către stat, condiţiile de acordare a acestora şi de eligibilitate a băncilor şi a persoanelor fizice beneficiare, precum şi regulile de gestionare a garanţiilor se stabilesc prin norme ce vor fi aprobate prin hotărâre de guvern, în temen de 15 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei.

Aseară, la B1TV, Premierul Emil Boc a declarat că persoanele care achiziţionează locuinţe prin programul "Prima casă" vor beneficia de o perioadă de graţie de trei luni înainte de a pierde locuinţa, dacă nu plătesc ratele. "Programul acesta nu se doreşte a fi Moş Crăciun, este vorba totuşi despre responsabilitate", a declarat Boc.

Iată că această ordonanţă nu aduce mare lucru faţă de ceea ce ştiam anterior, iar detaliile semnificative ale programului vor fi cuprinse în normele de aplicare, aşa cum se întâmplă de obicei în România. Ordonanţa nu răspunde la multe întrebări, pe care le-am ridicat în articolele cuprinse la referinţe.

Referinţe:

  1. Cafeneaua de afaceri: "Băncile, bătălia pentru resurse", 03.06.2009
  2. Programul "Prima casă" naşte pui, dar şi interese electorale, 02.06.2009
  3. Programul "Prima casă", etapele ce stau la baza acordării garanţiei de stat, 31.05.2009
  4. Fiscul este executorul în programul "Prima casă", 31.05.2009
  5. "Prima casă" devine "A oricâta casă", 30.05.2009
  6. Programul "Prima casă", discriminările continuă: TVA şi onorarii notariale reduse, 29.05.2009
  7. Noi valuri stârnite de programul "Prima casă", de data asta bancare, 26.05.2009
  8. Programul "Prima casă" naşte valuri, 25.05.2009
  9. Praf în ochi de la guvernul Boc: garantarea creditelor ipotecare până la 60.000 € pentru prima locuinţă prin programul "Prima casă", 21.05.2009

2 comentarii:

Anonim

Am o intrebare referitoare la urmatoarea situatie :
1. platesc avans
2. platesc rate
la un moment nu mai pot plati ratele. Ce se intampla? Sunt dat afara din casa fara a mi se returna nimic din ceea ce am platit pana la momentul respectiv?

Ion Radu Zilişteanu

Executarea silită în programul "Prima casă" este de competenţa ANAF. Statul oferă garanţia, deci tot statul este cel care face executarea. Dacă statul decide să valorifice locuinţa şi obţine mai mult decât a garantat, vă va înapoia diferenţa. Dacă, însă, obţine mai puţin, vă va urmări până la recuperarea diferenţei de sumă.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus