FMI recomandă Republicii Moldova o rectificare bugetară şi măsuri anticriză urgente - Reflecţii economice

joi, 11 iunie 2009

FMI recomandă Republicii Moldova o rectificare bugetară şi măsuri anticriză urgente

În ciuda pasiunilor politice şi politicianiste din Republica Moldova, până la urmă tot la economie se ajunge. O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Graeme Justice, a fost prezentă la Chişinău în perioada 28 mai - 8 iunie 2009 pentru a discuta situaţia economică a Republicii Moldova cu autorităţile. FMI a publicat un comunicat de presă în legătură cu rezultatele vizitei.

Conducătorul misiunii spune: "La fel ca majoritatea ţărilor din regiune, Republica Moldova a fost afectată grav de criza economică globală. Produlul Intern Brut tinde să se contracte cu cel puţin 9% în 2009 şi au apărut semne îngrijorătoare de deflaţie. Pieţele de export s-au îngustat şi investiţiile străine directe şi banii trimişi de moldovenii din străinătate s-au restrâns simţitor. În ciuda declinului major al importurilor, deficitul balanţei de plăţi tinde să rămână ridicat. Se profilează o diminuare a finanţării externe, în condiţiile unor fluxuri din ce în ce mai mici de capital din străinătate." La toată această situaţie, în afara crizei economice globale, a contribuit şi instabilitatea politică, ceea ce FMI nu spune. Protestele de stradă în urma recentelor alegeri parlamentare, imposibilitatea alegerii unui preşedinte de către parlament, iminenţa unor alegeri anticipate nu fac altceva decât să înrăutăţească situaţie economică a Republicii Moldova şi să-facă pe investitori să stea departe de această ţară.

În condiţiile în care nu se adoptă măsuri urgente anticriză, PIB se va contracta în acest an cu peste 11%, nivel care nu poate fi finanţat fără impunerea unor constrângeri economice drastice. Intervenţiile masive în monedă străină, apreciate la circa 500 mil.$, pentru menţinerea leului moldovenesc au subminat competitivitatea şi au scăzut livhiditatea din sistemul bancare, ceea ce a pus în imposibilitate băncile comerciale de a continua creditarea economiei. Presiunile pe leul moldovenesc s-au micşorat în ultima vreme ca urmare a scăderii cererii de importuri, ceea ce a permis Băncii Naţionale a Moldovei să îşi refacă rezerva valutară într-o oarecare măsură.

Priorităţile imediate ale Moldovei trebuie îndreptate spre menţinerea stabilităţii macroeconomice. Se impune o rectificare bugetară urgentă, care să pună în concordanţă chletuielile guvernamentale cu resursele disponibile. Dată fiind scăderea economică, trebuie păstrate cheltuielile sociale şi suplimentarea bugetului de investiţii pentru asigurarea unei reveniri rapide a economiei în momentul în care se va relua creşterea economiă în regiune. Politica monetară trebuie să fie consecvente cu politica fiscală şi sunt necesare schimbări legislative urgente pentru a se putea face faţă crizei. Dacă rectificare bugetară şi schimbările legislative nu vor avea loc, Republica Moldova se poate confrunta cu o recesiune profundă şi prelungită.

În încheierea comunicatului, se afirmă: "Fondul Monetar Internaţional este gata să sprijine Moldova în orice fel va fi necesar, prin furnizarea de asistenţă tehnică sau financiară, în condiţiile în care noul guvern îi va solicita acest lucru."

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Republicii Moldova, Graeme Justice, care s-a întâlnit cu Vladimir Voronin, şi-a exprimat speranţa că actuala criză politică va fi depăşită rapid, ceea ce va oferi autorităţilor posibilitatea de a-şi concentra toate eforturile asupra soluţionării problemelor legate de recesiunea economică.

Actuala vizită a delegaţiei FMI la Chişinău a avut drept scop negocierea unui nou program pentru republica Moldova, după expirarea Mecanismului de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus