A murit coplata. Trăiască tichetul pentru sănătate! - Reflecţii economice

vineri, 19 iunie 2009

A murit coplata. Trăiască tichetul pentru sănătate!

România este bântuită de tichete de orice fel. Totul a început cu celebrele tichete de masă, neimpozabile şi care conduc la o uriaşă afacere mânuită de câteva firme. Apoi tichetele de vacanţă ale ministresei Elena Udrea.Iată că acum apar noi tichete: cele pentru sănătate. După ce a vorbit insistent despre introducerea coplăţii în sistemul sanitar, ministrul Ion Bazac a afirmat aseară la Realitatea TV, vorbind despre pachetul general de servicii de sănătate: "În acest pachet general de servicii nu vor fi incluse, de exemplu, vizitele medicului de familie, la domiciliul pacientului, în afara orelor de program ale doctorului. Pentru acest serviciu se introduce tichetul pentru sănătate". Demnitarul a menţionat că "pentru spitalizare nu se va plăti pentru că este cuprinsă în pachet". El a anunţat sec că sistemul de coplată nu va exista în România.

Se vehiculase acum câtăva vreme faptul că vom coplăti 5 lei vizita la medicul de familie şi 10 lei la medicul specialist, iar ziua de spitalizare ar fi fost coplătită cu 100 lei. Discuţiile pe marginea coplăţii au fost vaste şi aprinse. Cea mai mare problemă a cetăţeanului în raport cu sistemul sanitar este faptul că nu se ştie exact pentru ce se plătesc asigurările de sănătate. Ministrul Bazac afirma aseară, în aceeaşi emisiune, că cea mai mare problemă a sistemului sanitar din România este că nu are reguli. Lipsa unui pachet minimal de servicii medicale ce sunt asigurate în baza plăţii contribuţiilor de sănătate de către angajator şi angajat este una dintre marile probleme ale sistemului sanitar din România. Prin introducerea pachetului general de servicii de sănătate, este de sperat că aceste lucruri se vor clarifica.

Actualizare 20.04.2009:
Ministrul Bazac, citat de Realitatea.net, a declarat: "Termenul de coplată este impropriu. Vom folosi modelul francez, şi anume tichetul pentru sănătate, care este modalitatea prin care se va realiza coplata. Tichetul pentru sănătate reprezintă serviciile medicale pe care pacienţii le vor plăti în sistemul de sănătate, în afara pachetului general de servicii." Prin introducerea acestor tichete, Ministerul Sănătăţii urmăreşte înlăturarea practicii şpăgii date de pacienţi medicilor. Nu este deloc clar cum... Tichetele de sănătate se vor cumpăra.

Înseamnă că, de fapt, nu s-a renunţat la coplată, ci doar a fost îmbrăcată în alte haine.

7 comentarii:

Aiurashu

Buna treaba, pe cand cartelele de paine si cine mai stie ce?

Bogdan Glavan

Hm, nu mi-e clar ce rol vor avea tichetele. Ar putea fi benefice, daca se introduce concurenta intre spitale. Pe de alta parte, e bine ca s-a renuntat la coplata, pt. ca efectul nu ar fi fost decat spolierea populatiei pentru aceleasi servicii.

Ion Radu Zilişteanu

@Aiurashu: Văd că, în ultima vreme, i-a apucat pasiunea pentru tot felul de tichete.

@Bogdan: După cum vezi, am adăugat o actualizare, din care rezultă clar că, de fapt, nu s-a renunţat la coplată. În acelaşi stil românesc, o măsură este schimbată de nenumărate ori din momentul anunţării ei până la momentul aplicării. Vezi programul "Prima casă"...

Stefania

Nu e important sub ce nume este introdusa coplata ci beneficiile pe care le va avea. Cum spunea si Bogdan, daca se creaza concurenta intre spitale e perfect. nu cred ca pe tichet va scrie numele vreunui doctor, ci va fi trecuta o suma, ori niste analize de care are nevoie pacientul. Astfel ca, omul va putea alege serviciul medical unde considera ca va fi tratat mai bine, si se vor evita astfel "intelegerile" intre medici.

Anonim

ORICUM TICHETU VA FGI PLATIT DE PACIENT....ASA CA TOT COPLATA ESTE!NUMAI CA ACEST CARTONAS VA AVEA REGIM SPECIAL SI BOLNAVII VOR PLATI NISTE BANI SI TIPOGRAFIILOR SAU IMPRIMERIILOR CARE VOR EXECUTA ACESTE CARTOANE.ASA CA.....TICHETELE DE SANATATE BAGA BANI IN MAI MULTE BUZUNARE..FIRMA DE TICHETE SI UNITATI SANITARE!

Anonim

ministerul sanatatii fenteaza inca o data cardul de sanatate. fentat va fi si pe mai departe pentru ca furtul si impostura in romania sunt perene.atat timp cat pacientii dau bani care merg nu se stie unde, sunt impartiti nu se stie cum pentru servicii medicale dubioase , nu se va schimba nimic. concurenta poate fi stimulata doar prin folosirea unui card de sanatate si nearondarea pacientilor la un anumit medic.
medic de familie satul de sistem ,dar, plin de speranta...asta moare ultima.

Anonim

Ideea mi se pare atat de proasta, de birocratica si de generatoare de haos incat am initiat o petitie impotriva ei: http://www.petitieonline.ro/petitie/nu_tichetelor_de_sanatate-p61493048.html

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus