Banca moldovenească Investprivatbank a pierdut licenţa şi a intrat în faliment - Reflecţii economice

sâmbătă, 20 iunie 2009

Banca moldovenească Investprivatbank a pierdut licenţa şi a intrat în faliment

Banca Naţională a Moldovei a retras vineri licenţa de desfăşurare a activităţilor financiare Băncii Comerciale Investprivatbank SA, care va fi lichidată din cauza gestiunii defectuoase, faliment care ar fi putut fi favorizat şi de criza economică, informează ProTV Moldova şi Unimedia.md. Anunţul lichidatorului Ion Ropot, care în prezent deţine funcţia de şef de secţie în cadrul departamentul supraveghere bancară al BNM, a apărut şi pe site-ul băncii.

Potrivit unui comunicat oficial al băncii centrale, "decizia a fost determinată de faptul că, în cadrul supravegherii activităţii BC Investprivatbank SA, în baza rapoartelor financiare, Banca Centrală a depistat încălcări ale normelor prudenţiale, ceea ce a determinat efectuarea unui control complex pe teren în martie-mai 2009". "În consecinţă, managementul neadecvat al BC Investprivatbank SA a condus la incapacitatea de plată a băncii respective", se arată în comunicatul BNM. Banca centrală explică falimentul Investprivatbank prin faptul că administraţia băncii a prezentat rapoarte eronate despre starea lichidităţilor sale.

Emma Tăbârţă, viceguvernator al BNM, responsabil cu supravegherea şi reglementarea bancară, a spus că se va face tot posibilul ca persoanelor fizice care au depus bani la Investprivatbank să li se restituie banii, dar nu a putut garanta că li se vor întoarce integral sumele. Lichidatorul a ordonat să se facă o inventariere a activelor şi pasivelor băncii, după care se va proceda la întoarcerea unor părţi din depuneri.

Lichidatorul Ion Ropot, citat de Infomarket.md, a menţionat că, potrivit legislaţiei, există trei căi principale de lichidare a unei băncii. Prima cale este vânzarea băncii ca un complex patrimonial unic, a doua – vânzarea parţială a activelor şi a treia – vânzarea fiecărui activ în parte şi achitarea obligaţiilor pe măsură acumulării mijloacelor financiare. În cazul în care nu se va reuşi vânzarea băncii în 1-1,5 luni, atunci se va purcede la următoarea variantă – vânzarea parţială a activelor şi în ultimă instanţă - la vânzarea fiecărui activ în parte. În acest scop vineri, 19 iunie a fost iniţiată inventarierea tuturor activelor, pasivelor, obligaţiunilor băncii. Potrivit legii, banca va informa toţi deponenţii şi băncile comerciael despre sumele pe care le datorează. Aceştia au la dispoziţie o lună pentru a prezenta contestaţiile, apoi încă 20 de zile – de a prezenta contestaţii la BNM.

Solicitată de Info-Prim Neo, viceguvernatorul Emma Tăbârţă nu a exclus că Ivan Kirpalov, fostul preşedinte al Investprivatbank, poate fi cercetat penal pentru că a furnizat date eronate, dar ea a spus că acest lucru ţine de competenţa procuraturii. Funcţionari BNM consideră că Investprivatbank nu a dus o activitate prudentă: a alocat multe credite pe termen lung, în special în credite ipotecare şi pentru construcţii, dar lua depozite pe termen scurt, de la 3 la 6 luni. În urma controlului efectuat de BNM, s-a descoperit că creditele ipotecare constituiau circa 75% din portofoliu, pe când norma admisă era de cel mult 30%.

40% din acţiunile Investprivatbank aparţin unei firme înregistrate în Cipru, ţară cunoscută în mediul de afaceri ca zonă off-shore. Banca deţinea 5% din totalul depozitelor din sistemul bancar moldovenesc.

"Legea care a fost adoptată lunea trecută de către parlamentul de legislatura 17-a, prin care Banca Naţională a Moldovei (BNM) a fost abilitată cu pârghii suplimentare pentru a proteja interesele deponenţilor, precum şi tot cadrul legal existent în domeniu, permite să afirmăm că deponenţii BC Investprivatbank nu vor fi prejudiciaţi", a spus prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul economiei şi comerţului, citat de Hotnews.md. "Sunt sigur că măsurile care se întreprind în prezent vor permite ca deponenţii să-şi primească toate mijloacele depuse, dacă vor dori. Pentru că există şi un alt scenariu: ei ar putea să devină deponenţi ai unei alte bănci. În cazul acesta, depozitele pe care le deţin vor fi transferate şi ei vor pierde din dobândă, păstrându-şi în continuare banii la bancă", a continuat Dodon.

Circulă zvonuri că deja s-ar fi găsit cumpărătorul, acesta fiind o bancă comercială din Moldova, destul de cunoscută.

Întrebat dacă se mai află şi alte bănci din Moldova într-o situaţie similară sau apropiată celei de la Investprivatbank, Dodon a spus că nu are o asemenea informaţie. „Noi am efectuat un test antistres pentru toate băncile: ce se va întămpla cu ele dacă 30-40% din deponenţi si-ar retrage depozitele şi am modelat situaţia. La momentul actual, nu sunt alte bănci în Moldova ce ar putea fi afectate în măsura în care a fost afectată Investrprivatbank. Mai mult decât atât, în caz dacă va necesar ca băncile comerciale să fie susţinute cu lichidităţi suplimentare din partea BNM, din câte cunosc eu, Banca Naţională e dispusă să facă acest lucru”, a mai adăugat Dodon.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus