BNR: Raportul asupra stabilităţii financiare 2009
Astăzi, Banca Naţională a României a publicat Raportul asupra stabilităţii financiare 2009, raport publicat în fiecare an de banca centrală. Documentul are 104 pagini.
Încă de la început, se menţionează: "De la precedentul Raport asupra stabilităţii financiare, sistemul financiar din România a evoluat în condiţii puternic marcate de manifestarea virulentă a crizei financiare şi economice globale. La debutul crizei, economia românească parcursese o perioadă de mai mulţi ani de creştere economică în ritmuri înalte, dar însoţită de acumularea unui deficit extern relativ important, precum şi de majorarea datoriei externe pe termen scurt. Sectorul bancar, cu poziţie dominantă în sistemul financiar, a rezistat bine acestor presiuni. Stabilitatea financiară a fost pusă la încercare de o vulnerabilitate nouă – volatilitatea finanţării externe."
Aceste fraze exprimă foarte bine preocuparea extremă a băncii centrale asupra obiectivelor sale prioritare. Raportul a fost întocmist sub supravegherea viceguvernatorului Eugen Dijmărescu şi face o analiză extinsă a următoarelor subiecte: contextul economic şi financiar internaţional, sistemul financiar şi riscurile asociate acestuia, riscurile aferente evoluţiilor macroeconomice interne, sectorul companiilor şi al populaţiei, infrastructura pieţelor financiare.
Ca element concret, raportul menţionează că, în urma testelor de stres efectuate în ultima perioadă, trei bănci au avut rezultate negative. În cazul unei bănci cu capital străin, BNR a dispus măsuri ca nivelul indicatorului de solvabilitate, raportat lunar, să nu scadă sub 10%. În cazul a două bănci cu capital majoritar autohton, banca centrală a recomandat menţinerea unui volum al fondurilor proprii care să asigure un nivel de cel puţin 10% al indicatorului de solvabilitate.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu