Emil Boc nu se lasă şi ameninţă din nou băncile cu taxa Robin Hood
Aflat în judeţul Dâmboviţa, primul ministru Emil Boc trece din nou la ameninţări la adresa băncilor: "Sperăm ca băncile să facă ce trebuie într-o perioadă de criză şi ţinând cont de condiţiile economiei româneşti. Nu avem instrument direct de a da dispoziţii băncilor, dar putem avea instrumente alternative prin care, la un moment dat, să concepem o politică fiscală prin care băncile pot suferi dacă nu sunt solidare cu efortul pe care Guvernul îl face, şi românii la fel, de a depăşi această perioadă de criză. Ştiţi la ce mă refer, celebrul Robin Hood. Dar nu vreau să mai dau detalii acum pentru că sper să nu fie cazul."
El a mai spus că, odată ce rezerva valutară a BNR a crescut în urma împrumutului de la FMI şi rezervele minime obligatorii au fost diminuate, vor fi "inevitabil" mai mulţi bani pe piaţă.
Reamintesc că Emil Boc a mai ameninţat, la 19 mai 2009, băncile comerciale cu taxa Robin Hood în cazul în care băncile mamă îşi vor repatria profiturile. De asemenea, vicepremierul Dan Nica a ameninţat şi el, la 9 iunie 2009, băncile cu acelaşi tip de taxă dacă nu vor micşora dobânzile în termen de 30 de zile.
Este de-a dreptul deprimant când oamenii politici aleşi să conducă destinele unei ţări dovedesc o crasă incultură economică şi reflexe comuniste în măsurile economice pe care le iau. După ce au fost aleşi ca urmare a promisiunilor mincinoase pe care le-au făcut în campania electorală din toamna anului 2008, total nesustenabile din punct de vedere economic, după ce şi-au încălcat respectivele promisiuni, iau măsuri economice lipsite de orice urmă de responsabilitate şi profesionalism.
În fond, aşa cum am mai scris, statul român va fi nevoit în continuare să se împrumute de la băncile comerciale, care sunt cei mai mari cumpărători de titluri de stat, din cauza deficitului bugetar care se acumulează în datoria publică. Mai mult decât atât, statul va încerca să-şi rostogolească precedentele emisiuni de titluri de stat în altele pe termen mai lung şi cu dobândă mai mică. În condiţiile date, prin vocea preşedintelui şi a primului ministru, el încearecă să preseze băncile să reducă dobânzile.
După supra-subscrierea cu 45,7% a sumei prevăzute în programul Prima casă, statul are un nou mijloc de şantaj asupra băncilor. Le poate spune: dacă aţi acceptat dobânzi atât de reduse în acest program cu garanţie de stat, de ce nu aţi da şi statului român bani cu dobândă mai mică? Este un comportament tipic pentru şmecheria politicianistă ieftină.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu