Dan Nica ameninţă băncile cu taxa Robin Hood
"Dacă în termen de 30 de zile dobânzile la bănci nu vor scădea, se va aplica impozitul de tip Robin Hood". Declaraţia aparţine vicepremierului Dan Nica, citat de Realitatea TV, care a adăugat că băncile trebuie să sprijine economia românească care trece prin vremuri grele. El a mai spus că şi în luna mai statul a cheltuit mai mult decât s-a încasat din impozite şi taxe. Ideea impozitului de tip "Robin Hood" a fost lansată acum câteva săptămâni şi se referă la supra-impozitarea băncilor cu acţionariat străin, care vor să scoată banii din ţară, subiect despre care am scris aici.
După cum se observă, este vorba de o schimbare de nuanţă. Acum nu se mai vorbeşte despre repatrierea profiturilor, ci despre cuantumul dobânzilor. Cu alte cuvinte, când guvernul are chef ameninţă băncile cu acest tip de taxă, ceea ce este contraproductiv. Statul român s-a împrumutat de la aceste hulite bănci comerciale cu milarde de euro numai în acest an şi se împrumută în continuare. Banii de la Uniunea Europeană destinaţi guvernului din cadrul acordului de împrumut mai au deaşteptat până în iulie. În acest caz, statul român, în calitate de client, vrea să forţeze reglementatorul pieţei bancare, BNR, să îşi modifice politica monetară ca să ia bani mai ieftini.
În replică, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat pentru Realitatea FM: "Băncile sunt instituţii private şi nu pot fi obligate să reducă dobânzile pentru credite, în condiţiile în care banii pe care îi deţin i-au obţinut scump din cauza crizei economice. (...) Şi firmele şi populaţia sunt tentate de dobânzile stabilite de bănci pentru depozite şi această tentaţie produce o discordie în economie, în sensul că oamenii în loc să cheltuiască cu investiţii, cu alte programe, să îşi plătească dările, se reped cu banii în bănci pentru a câştiga dobânzi mari. Băncile învaţă clienţii să joace rolul de rentier, iar această rentă, care înseamnă dobânda foarte mare pentru depozitele din bănci, se regăseşte şi în cealaltă parte. Dacă o bancă atrage banii scump, e normal să îi împrumute scump".
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu