Adrian Vasilescu: Consiliul Concurenţei se înşeală - Reflecţii economice

miercuri, 24 iunie 2009

Adrian Vasilescu: Consiliul Concurenţei se înşeală

Aflat astăzi la conferinţa Retail banking, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus despre recenta iniţiativă a Consiliului Concurenţei de a ancheta bănci comerciale, bănuite de concertarea dobânzilor mari: "Eu vă spun că se înşeală Consiliul Concurenţei pentru că lucrurile stau cam aşa: există în economie un fenomen foarte interesant care se numeşte simpatia preţurilor. Acest fenomen e valabil şi în bănci, astfel că, dacă o instituţie urcă dobânda pentru depozitele populaţiei şi companiilor, normal că această rată va deveni simpatică şi că celelalte bănci se vor repezi să majoreze dobânda, nu din înţelegere, ci printr-un fenomen de piaţă."

Consiliul Concurentei investigheaza dacă băncile comerciale din România au avut vreo înţelegere între ele privind stabilirea nivelului dobânzilor, a declarat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele acestei autorităţi. El a adăugat că ancheta este desfăşurată de raportori independenţi, aceştia urmînd să prezinte eventuale dovezi care vor fi discutate în plenul Consiliului, unde vor fi convocate la audieri şi băncile comerciale.

Ancheta a fost iniţiată încă din octombrie 2008, ca urmare a unei autosesizări. În acea vreme, BNR a pretins că a intrat în posesia unor e-mail-uri între responsabili în trezoreriile unor bănci comerciale, prin care aceştia scriau despre o o presupusă coordonare a politicii de dobânzi pe piaţa interbancară. Era momentul celebrului atac speculativ împotriva leului, despre care am scris aici. Autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei a anunţat atunci că investigaţia are la bază suspiciuni privind un posibil schimb de informaţii, precum şi "anumite conduite comerciale".

"Investigaţia vizează toate băncile din România şi nu pot să spun când se termină. Acolo este o discuţie privind o înţelegere pentru stabilirea nivelului dobânzilor", a declarat atunci Gheorghe Oprescu, pe atunci preşedinte al Consiliului Concurenţei.

1 comentarii:

Anonim

este revoltator ca nu gasesc un articol ca asta in presa, este revoltator pentru ca totul este atat de evident, dar nici un ziarist nu a pus cap la cap aceste declaratii/fapte...felicitari domnule! suntem dezinformati sistematic si incep sa inteleg si atacarea blogurilor pe TV, replicile au venit tot pe blog si nu pot fi numite replici daca nu au acelasi mediu de transmitere...

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus