Cafeneaua de afaceri: "Băncile, bătălia pentru resurse" - Reflecţii economice

miercuri, 3 iunie 2009

Cafeneaua de afaceri: "Băncile, bătălia pentru resurse"

Astăzi am participat la un eveniment organizat de Finmedia sub titulatura Cafeneaua de afaceri, Băncile: bătălia pentru resurse. Evenimentul, organizat la Palatul CEC, l-a avut drept moderator pe Valentin Lazea, economistul şef al BNR, şi ca invitaţi proeminenţi: Ana Maria Mihăescu, şeful misiunii International Financial Corporation (divizia de investiţii a Băncii Mondiale) în România, Lucian Anghel, economistul şef al BCR, şi Radu Furnică, preşedintele Leadership Development Solutions.

La cafeneaua de afaceri, pe vremuri, era amfitrion Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Astăzi, însă, domnia sa participa la aceeaşi oră la întâlnirea de la Clubul BNR, între preşedintele Traian Băsescu, BNR, Asociaţia Română a Băncilorr şi principalele bănci comerciale din România.

O mare parte a întîlnirii de la Palatul CEC a avut drept rol prezentarea unor cărţi editate de Diverta şi Injoy în colecţia de cărţi de afaceri Raftul cu succes, două dintre ele avându-i drept protagonişti pe Warren Buffet şi Jack Welch.

Partea care ar fi trebuit să aibă cea mai mare întindere a avut ca subiecte Cum influenţează politica băncilor acordul cu FMI şi Păstrarea volumului creditării în condiţiile reorientării lui. S-au dezbătut destul de puţin aceste teme. Am lansat o provocare de discutare a programului "Prima casă", promovând opiniile pe care le-am expus şi pe acest blog. Lucian Anghel a spus că creditele ipotecare tipice sunt de 40.000 € şi deci 1 mld.€ trebuie împărţit la această valoare. Ar rezulta 25.000 credite în loc de 17.000, ceea ce nu ar schimba prea mult situaţia. Am emis ipoteza că guvernul nu s-a consultat cu BNR înainte de lansarea acestui program, rugându-l pe economistul şef al BNR să îmi confirme sau să îmi infirme. Valentin Lazea a uitat să-mi răspundă. Însă a făcut o declaraţie memorabilă: "Diavolul este în anexe. Sunt 1001 de detalii care pot face diferenţa dintre succes şi eşec. Eşecul înseamnă ca din banii contribuabililor să se acopere eventuala neplată a celor ce beneficiază de acest credit."

Puteţi citi relatarea evenimentului şi în site-ul Hotnews.ro.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus