Vom putea vinde acţiuni pe care nu le deţinem - Reflecţii economice

miercuri, 10 iunie 2009

Vom putea vinde acţiuni pe care nu le deţinem

Una dintre marile probleme ale Bursei de Valori Bucureşti este faptul că nu poţi vinde acţiuni pe care nu le deţii, aşa numitele vânzări short sau în lipsă, în cazul în care mizezi pe scăderea cotaţiei unor instrumente financiare. Astfel de tranzacţii se pot face doar pe piaţa futures. Iată că lucrurile tind să se schimbe. BNR a avizat deja un proiect de modificare a Codului Depozitarului Central, prin care intermediarii de piaţa de capital românească vor putea împrumuta acţiuni în nume şi pe cont propriu. Acum, mingea este în curtea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, care va avea ultimul cuvânt în această chestiune.

După cum se anunţă într-un comunicat al Depozitarului Central, garanţiile admise vor fi instrumente financiare eligibile sau fonduri băneşti, iar ponderea acestora din valoarea împrumutului va fi stabilită de Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central. Aceeaşi conducere va decide şi termenul maxim pentru care vor putea fi împrumutate titlurile.

Împrumutul de instrumente financiare va putea fi realizat doar între participanţii la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central, în nume şi pe cont propriu, conform noului Cod, avizat de BNR. Transferul instrumentelor financiare împrumutate şi al garanţiilor aferente vor fi executate pe baza mecanismului Livrare – contra – Livrare, fără plată prin intermediul Depozitarului Central.

Se deschide astfel calea către tranzacţiile short, ceea ce ar putea trezi din letargie o piaţă care bălteşte de multă vreme. Dela începutul critei, titlurile cotate la Bursa de Valori Bucureşti au suferit corecţii serioase, pe fondul retragerii din piaţă a multor investitori străini şi al situaţiei economice precare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus