Finmedia: Retail banking, ediţia a IX-a - Reflecţii economice

miercuri, 24 iunie 2009

Finmedia: Retail banking, ediţia a IX-a

Azi am participat la ediţia a IX-a a Retail banking, eveniment organizat de Finmedia. Programul a suferit unele modificări faţă de ceea ce este afişat pe site. Voi spune câteva cuvinte despre cele discutate şi voi aminti punctele de vedere pe care le-am exprimat în cursul evenimentului.

Primul panel s-a intitulat Retail Banking 2.0: The Post Crisis Version. Probabil că sună mai bine în engleză. Oricum, inspirată denumire şi aminteşte de Web 2.0. Moderator a fost Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, iar panelişti: Codruţ Pascu, managing partner la Roland Berger Strategy Consultants, Cătălin Pârvu, preşedintele Piraeus Bank, Răzvan Munteanu, vicepreşedinte al Raiffeisen Bank, Gabriel Creţu, director retail şi canale de distribuţie la OTP Bank. Surpindera mea, exprimată public, a fost legată de faptul că nu s-a amintit deloc de canale alternative de distribuţie a produselor bancare: francize (în genul celor folosite de ING Bank), brokeri de credite şi Internet. Răspunsul bancherilor a fost mai mult decât neconvingător. Despre francize nu au amintit nimic, despre brokerii de credite au spus că o să mai vadă, întrucât mulţi sunt în dificultate sau au dispărut complet, iar despre posibilitatea promovării produselor bancare pe Internet au spus că se poate face reclamă, dar nu se poate vinde pe Internet. Un ansamblu de păreri conservatoare, deşi unii dintre ei erau reprezentanţi de vârf ai băncilor. Am amintit de canalele alternative de distribuţie a produselor bancare întrucât, dintre cei 70.000 de salariaţi din sistemul bancar românesc, cei din front office au început să aibă calitate profesională din ce în ce mai scăzută pe măsura extinderii exuberante a băncilor prin noi agenţii bancare în anii 2003-2008.

Adrian Vasilescu a menţionat că statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, în curând se va împrumuta din ce în ce mai puţin de la băncile comerciale. L-am întrebat cum vede acest lucru, atâta vreme cât statul are interesul să îşi rostogolească emisiunile de titluri de stat în emisiuni cu dobânzi mai mici, ceea ce determină ca preşedintele şi primul ministru să facă presiuni publice asupra băncilor comerciale de a micşora dobânzile. Domnia sa mi-a răspuns şugubăţ că depine ce se înţelege prin expresia "în curând".

Al doilea panel a rezultat din unirea a două paneluri, sub titlul Retail Banking în vremuri turbulente. Parteneriatul Stat-Bancă-Client, o nouă şansă pentru piaţa imobiliară?, şi a fost moderat de Corneliu Cojocaru, directorul Direcţiei de Comunicare a BCR, şi i-a avut ca panelişti pe: Anca Şerbănescu, Research Manager la Mercury Research, Adrian Crivii, manager general la Darian Rom Suisse, Ioan Bejan, consultant la Institute for Real estate and Construction, Viena, şi Daniel Fuchs, Managing Partner la Spiegelfeld International. Anca Şerbănescu a prezentat un studiu în desfăşurare despre efectele crizei economice în România, având drept obiect, printre altele, structura bugetului pe gospodărie şi încrederea în sistemul bancar. În ceea ce priveşte încrederea în sistemul bancar, ea se află la un îngrijorător 6%. Am, menţionat, în intervenţia mea, că lipsa de încredere a românilor în bănci este mai puţin legată de un eventual pericol de faliment, întrucât BNR a gestionat bine prudenţialitatea impusă sistemului bancar, ci mai mult de lipsa de transparenţă a băncilor. Am data exemplu site-urile băncilor, pe care, în multe dintre cazuri, găseşti cu greu lista de comisioane şi dobânzi practicate de respectiva bancă comercială. Apoi am dat exemplu folosirea ratelor de referinţă interne multiple pentru dobânzile practicate de o aceeaşi bancă comercială, despre care am scris aici. Din păcate, au urmat generalităţi despre evoluţia pieţei imobiliare, fără a se atinge problemele legate de programul "Prima casă".

Al treilea panel s-a intitulat Securitatea live şi a fost moderat de Călin Rangu, director general al IIRUC, iar panelişti au fost: Almerindo Graziano, CEO Silensec, şi Irina Talianu, şef serviciu în Direcţia Analiza şi prelucrarea Informaţiilor din cadrul Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Călin Rangu a vorbit de noi virusuri informatice care atacă bancomatele, Almerindo Graziano a vorbit despre vishing, o noţiune nouă, similară cu phishing-ul, dar care fosoloseşte vulnerabilităţi privind Caller ID la telefonia VOIP, iar Irina Talianu a prezentat un studiu de caz privind spălarea banilor transfrontalier prin intermediul conturilor persoanelor fizice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus