General Motors, un simbol american, intră în faliment - Reflecţii economice

luni, 1 iunie 2009

General Motors, un simbol american, intră în faliment

General Motors, producătorul american de autovehicule, cu o istorie de circa 100 de ani şi un simbol al SUA, va depune astăzi cerere de punere sub protecţia falimentului. Va fi al treilea cel mai important faliment din istoria SUA şi cel mai mare al industriei. GM a fost considerat cel mai mare producător auto din lume vreme de 77 de ani. Intrarea rapidă a GM în faliment este o mare provocare pentru administraţia Obama, care va fi nevoită să avanseze 30 mld.$ pentru restructurarea gigantului auto. Va rezulta o companie mai mică.

Christopher Richter, analist al pieţei auto la CLSA Asia - Pacific Markets în Tokyo, a declarat: "Partea cea mai grea acum începe în demersul de a face GM şi Chrysler competitive. Dacă nu se realizează acest lucru, istoria se va repeta peste câţiva ani. Implicaţia imediată a faptului că aceste companii vor deveni mai mici este faptul că rivalii de la Toyota, Honda, Nissan şi Hyundai vor câştiga cote de piaţă."

De la începutul crizei şi până acum, General Motors a fost ţinută în viaţă cu ajutoare guvernamentale în valoare de 50 mld.$. Guvernul american va prelua 60% din noua companie, iar restul acţiunilor va fi împărţit între sindicatul lucrătorilor din industria auto (17,5%), guvernul canadian (12%) şi deţinătorii de obligaţiuni GM (10,5%).

Preşedintele Barack Obama va ţine un discurs pe marginea industriei auto din SUA ăn cursul zilei de astăzi, iar preşedintele executiv al GM, Fritz Henderson, va urma.


Pe de altă parte, Chrysler a primit acordul justiţiei americane pentru a-şi vinde majoritatea activelor către o nouă companie condusă de Fiat, la care italienii vor deţine 20% din acţiuni, sindicatele 68%, iar guvernele din SUA şi Canada câte 12%. Noul Chrysler va ieşi în câteva zile de sub protecţia legii falimentului şi va mai primi ajutoare de 8 mld.$ din partea autorităţilor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus