Euribor la 3 luni a atins un minim istoric: 1,206% pe an
Dobânda Euribor la 3 luni a scăzut la 1,206% pe an, un nou minim istoric. Euribor (Euro Inter-Bank Offer Rate) este dobânda de referinţă pe termen scurt de pe piaţa interbancară din zona euro. Acest indicator este principalul reper pe termen scurt al activităţii de creditare pe piaţa interbancară, fiind similar ca funcţionalitate cu Libor (London Inter-Bank Offer Rate) pentru dolar şi Robor pentru leul românesc. Euribor oferă informaţii asupra băncilor asupra evoluţiei dobânzilor de referinţă.
Rata Euribor la 6 luni a scăzut la 1,416%, iar cea pe termen scurt, o săptămână, la 0,867%.
Multe credite denominate în euro cu dobândă fluctuantă sunt ancorate în acest indice, în sensul că sunt exprimate în Euribor plus x puncte procentuale. Din păcate, băncile comerciale româneşti au optat în majoritatea lor pentru o formulă de calcul mult mai puţin transparentă în exprimarea dobânzilor variabile, spunând că aceasta este dobânda de referinţă a băncii plus x puncte procentuale, neexistând nicio posibilitate de control asupra dobânzii de referinţă a băncii. Mai mult decât atât, presa a semnalat cazuri în care unele bănci folosesc mai multe rate de referinţă interne pentru credite de tipuri diferite, ceea ce este interzis prin lege. Conso.ro a scris acest lucru despre Creditele in lei de la Banca Românească fentează o prevedere legislativă şi Creditele ING Bank intră în conflict cu legea.
Astfel, Art. 9(3), lit.g, punctul 2 din OG 174/2008 – ce modifica OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor precizează clar că: "În cazul contractelor cu dobândă variabilă, dobânda poate varia în funcţie de dobânda de referinţă a furnizorului de servicii financiare, cu condiţia ca aceasta să fie unică pentru toate produsele financiare destinate persoanelor fizice ale operatorului economic respectiv."
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu