BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară în şedinţa de marţi - Reflecţii economice

duminică, 28 iunie 2009

BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară în şedinţa de marţi

În şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR de marţi, 30 iunie 2009, s-ar putea reduce dobânda de politică monetară, actualmente 9,5%, şi rezervele minime obligatorii la lei.

Un sondaj făcut de Mediafax printre analişti constată că majoritatea lor cred că dobânda de politică monetară va fi redusă cu 0,5 puncte procentuale şi că rezervele minime obligatorii la resursele atrase în lei vor fi, de asemenea, reduse.

"În trimestrul unu, a fost o contracţie a economiei mult peste aşteptări şi avem perspective nefavorabile pentru trimestrele viitoare, iar temperarea inflaţiei în acest moment ne ajută", a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank România.

Remintesc faptul că economia românească s-a contractat cu 6,2% în T1 2009 faţă de T1 2008 şi cu 4,6% faţă de T4 2008.

Reducerea dobânzii de politică monetară este posibilă, dat fiind procesul dezinflaţionist accentuat din ultima vreme, dar şi pentru relansarea economică, prin intermediul accesului mai facil la creditare. Desigur, o evenztuală micşorare a dobânzii cheie ar putea conduce la micşorarea atractivităţii leului, ceea ce ar determina o depreciere a acestuia în raport cu principalele valute occidentale, mai ales în raport cu moneda unică europeană. În mai 2009, cursul mediu de schimb a fost de 4,1689 lei/euro, nivel apropiat de cel din aprilie 2009, de 4,1954 lei/euro.

Personal, opinez pentru o reducere mai accentuată a dobânzii de politică monetară, cu 0,75 puncte procentuale, idee împărtăşită şi de Florian Libocor, economist-şef al BRD.

În ceea ce priveşte reducerea rezervei minime obligatorii la resursele atrase în lei, în acest moment de 18%, se ştie că ţinta este de a se ajunge la 2% în momentul aderării la zona euro. Dacă BNR va opera acum o modificare, probabil că ea nu va fi mai mare de 2 puncte procentuale, tot din cauza presiunii pe care ar pune-o pe deprecierea leului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus