Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare, cuprinsă de discordie - Reflecţii economice

marți, 9 iunie 2009

Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare, cuprinsă de discordie

Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare, cunoscută pe scurt drept ARAI, al cărei prim preşedinte am fost de la înfiinţarea din 1995 până în 1999, traversează un moment de mare cumpănă. S-a iscat o discordie în interiorul Comitetului Director, format din 7 membri: Ruxandra Cleciu - preşedinte, Cristian Clenciu, Cătălin Dan, Dan Negulescu, Cristian Popescu-Ialomiţa - vicepreşedinţi, Carmen Mihăiţă - secretar general şi Vladimir Nerişanu - trezorier. Istoria este destul de recentă, dar, până să ajungem la ea, câteva cuvinte despre istoria mai veche a asociaţiei.

Înfiinţată juridic în luna mai 1995, ARAI a fost gândită cu circa doi ani mai înainte de către un grup de iniţiativă format di patronii sau directorii executivi ai unora dintre agenţiile imobiliare aflate pe piaţă la acel moment. Scopurile principale erau: agregarea unei asociaţii apte să apere interesele membrilor, să crească gradul de profesionalism al agenţilor imobiliari şi să impună un standard al profesiei. Nimeni nu şi-a pus întrebarea la început dacă era vorba de o asociaţie patronală sau profesională. ARAI îmbrăca ambele aspecte şi nu existau interese divergente în interiorul asociaţiei. Asociaţia era iniţial formată din persoane juridice, îmbrăcând în mod formal caracter de asociaţie patronală. Desigur, lucrurile au evoluat mult în 15 ani.

În această după amiază, Imopedia.ro publică un articol intitulat Ruxandra Cleciu "Îmi depun mandatul de preşedinte ARAI", derivat dintr-un interviu video realizat în cursul dimineţii. Preşedinta ARAI defineşte pe larg punctul său de vedere în legătură cu actuala situaţie din interiorul asociaţiei. Se pare că s-au creat două tabere, cu interese divergente, una reprezentată de Ruxandra Cleciu, care a ocupat funcţia de preşedinte în ultimii 4 ani, iar cealaltă de Dan Negulescu, vicepreşedinte al asociaţiei. Ideea este de a se transforma ARAI dintr-o organizaţie patronală, ceea ce este de facto, într-una profesională, formată preponderent din persoane care acţionează ca agenţi imobiliari.

Dacă ar avea loc această transformare, ARAI şi-ar pierde statutul de asociaţie patronală şi s-ar transforma în asociaţie profesională. Propunerea mea a fost ca, pe l'ângă ARAI, să se înfiinţeze o a doua asociaţie, care să aibă caracter profesional şi cu care ARAI să semneze un protocol de colaborare pe obiective comune. Fără îndoială, ele ar avea şi interese divergente în anumite momente ale existenţei lor.

Toată această gâlceavă pleacă de la înfiinţarea unui sistem de listare multiplă, adică un sistem în care membri să listeze într-o bază de date ofertele lor, ele putând fi tranzacţionate de către oricare dintre membrii sistemului. Temenul vine de la Multiple Listing System (MLS), sistem pe care unii membri ARAI, destul de puţini, l-au îmbrăţişat. Sistemul MLS a fost preluat cu soft cu tot de la o firmă americană, deci este un produs de import, care nu se potriveşte câtuşi de puţin cu situaţia pieţei imobiliare din România. S-a constituit aşa numitul MLS ARAI, iniţiativă comercială oferită ca serviciu membrilor, dar care tinde să canibalizeze întreaga asociaţie. De fapt, miza transformării ARAI în asociaţie profesională este una strict comercială, adică de a folosi respectabilitatea unei asociaţii pentru a pune mâna pe cât mai mulţi clienţi.

Este incredibil cum o mână de oameni pot deturna o asociaţie construită cu eforturi enorme în 14 ani.

4 comentarii:

Razvan Muntean

Radu, galceava a fost alimentata atat de MLS-ARAI, cat si de alte proiecte demarate pe "verticala", fara o participare cumulata a membrilor ARAI.

Cert e ca tensiunea actuala nu este deloc productiva, iar membrii asteptau cu totul altceva.

Ion Radu Zilişteanu

Nu am trecut în revistă decât vârful aisbergului. Îţi dai seama că aş avea multe de scris...

Dorel Nita

Imi pare rau sa aud ca lucrurile nu se indreapta intr-o directie buna.
As fi dorit o asociatie puternica, cu o viziune clara pe termen lung.

Ion Radu Zilişteanu

Eu sunt unul dintre cei care nu şi-ar dori deloc o astfel de sincopă în activitatea ARAI. De altfel, voi mai scrie pe marginea acestui subiect.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus