Adrian Vasilescu: BNR nu va acţiona asupra dobânzii cheie înainte de 30 iunie 2009 - Reflecţii economice

miercuri, 10 iunie 2009

Adrian Vasilescu: BNR nu va acţiona asupra dobânzii cheie înainte de 30 iunie 2009

În ultima vreme, preşedintele Traian Băsescu, primul ministru Emil Boc şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au atras atenţia public asupra dobânzilor mari practicate la credite de către băncile comerciale. Reprezentanţi guvernamentali le-au ameninţat cu supraimpozitarea, prin aşa numita taxă Robin Hood, dacă nu scad dobânzile în 30 de zile. Băncile comerciale, la rândul lor, au invocat dobânda mare de politică monetară practicată de banca centrală şi faptul că au atras resurse financiare cu costuri mari.

Pentru a răspunde unor zvonuri care au circulat în piaţa bancară în ultimele zile, conform cărora BNR ar convoca o şedinţă neplanificată pentru coborârea dobânzii de politică monetară, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat pentru The Money Channel: "Ceea ce pot să vă spun eu este că nu cred în zvonuri care circulă pe piaţă că Banca Naţională va face o şedinţă specială înainte de şedinţa anunţată, ca să acţioneze asupra dobânzii. Banca Naţională nu a făcut în acest sens nici un anunţ."

Următoarea şedinţă de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR este programată pe 30 iunie 2009.

Pe de altă parte, analiştii Citi, citaţi de The Money Channel, estimează că Banca Naţională va tăia dobânda de politică monetară la 7,25% până la finalul anului, de la 9,5%, cât este în prezent. Ei apreciează, totodată, că inflaţia îşi va menţine tendinţa descendentă şi va ajunge la 5 procente la sfârşitul anului. Specialiştii băncii americane mai spun că economia României creşte acum la un nivel mult sub potenţial. Toate elementele luate calcul pot susţine o relaxare mai agresivă a politicii monetare din partea băncii centrale, precizează economiştii Citi.

Referinţe:

  1. Dan Nica ameninţă băncile cu taxa Robin Hood, 09.06.2009
  2. "Prima casă" pune presiune pe BNR, 09.06.2009
  3. Nestăpânirea lui Băsescu şi servilismul lui Gheţea, 06.09.2009
  4. Băsescu, foarte dur la adresa băncilor, 04.06.2009
  5. Traian Băsescu dă ordin de stat: băncile trebuie să răspundă pozitiv acţiunilor guvernului, 03.06.2009

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus