UE ar putea amenda băncile care dau recompense pentru asumarea de riscuri excesive - Reflecţii economice

marți, 16 iunie 2009

UE ar putea amenda băncile care dau recompense pentru asumarea de riscuri excesive

Un proiect al Uniunii Europene stipulează că reglementatorii ar putea amenda băncile comerciale care îşi recompensează personalul pentru asumarea de riscuri excesive, militând astfel pentru o mai mare stabilitate a pieţelor financiare. Planul, întocmit de Comisia Europeană, este parte a reformării directivei care reglementează adecvarea capitalului bancar (Capital Requirement Directive - CRD) în sensul unor pieţe mai sigure faţă de actuala criză care a creat vulnerabilităţi băncilor. În multe ţări europene, au existat proteste vehemente faţă de băncile care au beneficiat de ajutoare de stat pentru supravieţuire şi care şi-au recompensat executivii din banii plătitorilor de taxe.

Proiectul, citat de Reuters, afirmă: "Scopul amendamentului propus este de a ne asigura că băncile vor putea fi penalizate financiar sau ne-financiar, inclusiv prin intermediul amenzilor, dacă nu se vor conforma obligaţiilor."

Alte sancţiuni ar putea include obligativitatea măririi capitalului social şi a modificării politicilor salariale pentru a nu se încuraja investiţii riscante pe termen scurt, care ar putea periclita supravieţuirea băncii pe termen lung.

Documentul mai menţionează: "Ar putea exista un impact asupra recrutării sau fidelizării salariaţilor, ceea ce ar putea avea implicaţii negative pe termen scurt pentru competitivitatea internaţională a companiilor din UE, dar principiile mai sigure de remunerare implică un compromis care include beneficii pe termen lung în termeni de stabilitate şi de un caracter mai puţin prociclic a sistemului financiar."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus