Edmund Phelps critică planul Obama privind reorganizarea reglementării şi supravegherii bancare - Reflecţii economice

duminică, 21 iunie 2009

Edmund Phelps critică planul Obama privind reorganizarea reglementării şi supravegherii bancare

Într-un interviu publicat astăzi de Welt am Sonntag, Edmund Phelps, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2006, a afirmat că încercarea administraţiei Obama de a controla sistemul financiar prin intermediul Federal Reserve este o iluzie. "Faptul că guvernul vrea să se ocupe de riscurile sistemice pare rezonabil. Dar, chiar dacă legăm băncile în cămăşi de forţă, pieţele vor încerca în continuare să vâneze creşterea până la valori absurde. Valurile speculative n-au nimic sau au puţin de-a face cu politica monetară. Din acest motiv, nu înţeleg la ce-ar servi intervenţia băncii centrale", a despus Phelps.

După cum am scris anul trecut în articolul Bancă de investiţii sau bancă comercială?, criza a readus pe tapet o întrebare mai veche: cărei autorităţi de reglementare şi supraveghere i se supun băncile de investiţii? Planul administraţiei Obama are în vedere eficientizarea unui mecanism care nu a putut preveni declanşarea crizei în vara anului 2007 şi prevede, în esenţă, lărgirea competenţelor FED, în calitate de bancă centrală, în ceea ce priveşte supravegherea şi reglementarea instituţiilor financiare din SUA.

Phelps propune, în loc, modificarea sistemului de bonusuri din sistemul financiar american, susţinând că nu mărimea bonusurilor este importantă, ci legarea acestora de perfomanţele pe termen lung ale instituţiilor financiare în defavoarea celor pe termen scurt, deseori speculative.

O altă propunere a lui Phelps este legată de înfiinţarea unui fond de stat care să finanţeze companii tinere şi inovatoare, în defavoarea investiţiilor în domeniul imobiliar, care s-a aflat la originea actualei crize, sau în agricultură. Laureatul premiului Nobel pentru economie recunoaşte că, în acest fel, s-ar produce o distorsionare a pieţei, dar ar fi în "direcţia potrivită".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus