Emil Boc vrea să ceară CE şi FMI rescrierea regulilor jocului după dorinţa lui - Reflecţii economice

marți, 7 iulie 2009

Emil Boc vrea să ceară CE şi FMI rescrierea regulilor jocului după dorinţa lui

Premierul Emil Boc s-a gândit să ceară CE şi FMI alocarea unor sume mai mari pentru infrastructură, care să nu fie luate în calcul la stabilirea deficitului, pentru că România riscă să respecte indicatorii stabiliţi cu cele două instituţii, dar să nu realizeze investiţiile propuse. Cu alte cuvinte, România a semnat un contract de împrumut cu instituţiile internaţionale şi vrea să modifice clauzele în timpul derulării contractului. În general, aceste instituţii sunt dispuse să modifice ţintele indicatorilor macroeconomici, cum ar fi contracţia economică sau deficitul bugetar, dar nu şi metodologia de calcul a acestora.

"Dacă doreşti să ai speranţa unei opriri a căderii economice, să pui premisele unei creşteri economice, acest lucru nu poate fi făcut decât dacă în infrastructură, aloci sume suplimentare. Pentru că altfel riscăm să arătăm foarte bine cu nişte calcule pe hârtie, dar ne vom uita afară şi vom observa că nici autostrăzile nu se termină, nici centurile ocolitoare nu se fac, nici şcolile nu se modernizează şi nici încasările la buget nu vor fi aferente şi vom fi în situaţia în care, într-adevăr, am respectat nişte indicatori, dar fără să avem rezultatele pe care le aşteptăm în economie", a declarat Emil Boc pentru NewsIn.

El a mai precizat că, pe lângă decizia luată de Guvern, de a cheltui în T3 2009 banii aferenţi investiţiilor în infrastructură în T4 2009, despre care scriam aici, guvernul va solicita FMI şi CE şi o suplimentare a sumelor alocate acestui domeniu. "Prin investiţia publică masivă să putem temporar suplini lipsa de comenzi pentru mediul privat. Păi dacă noi nu investim, statul, mediul privat are o lipsă de comenzi din cauza căderii pieţelor globale europene şi mondiale, de unde să ne aşteptăm la creştere economică?", a spus el.

În loc să spună că, din cauza cheltuielilor excesive ale statului, programele de investiţii au fost amputate pentru încadrarea în limitele impuse de acordul stand-by cu FMI, Boc vrea să impună instituţiilor internaţionale modalitatea de calcul care îi avantajează imaginea publică. Adică să-şi ascundă neputinţa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus