Incredibil: Sorin Popa, BRD: "Preşedintele Băsescu a făcut bine prin atitudinea faţă de bănci" - Reflecţii economice

duminică, 26 iulie 2009

Incredibil: Sorin Popa, BRD: "Preşedintele Băsescu a făcut bine prin atitudinea faţă de bănci"

Citesc pe site-ul Ziarului financiar afirmaţii aiuritoare ale lui Sorin Popa, director general adjunct al BRD - Groupe Société Générale: "Cred că preşedintele Băsescu a făcut bine prin atitudinea faţă de bănci, creând o presiune pozitivă pentru reducerea dobânzilor şi reluarea creditării. În prezent, s-a creat lichiditate pe piaţă, s-a reglat raportul dintre credite şi depozite, însă marea artă este cum şi pe cine să mai creditezi, să găseşti o companie care să arate că poate fi viabilă şi peste trei ani, pentru că nu poţi să te avânţi să dai credite oricui în actuala conjunctură."

Îmi amintesc că, după una dintre crizele lui Băsescu la adresa dobânzilor practicate de bănci, despre care scriam în articolul Nestăpânirea lui Băsescu şi servilismul lui Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor a avut o atitudine asemănătoare, ceea ce mă face să-mi pun mari întrebări asupra capitalismului românesc. De ce s-o mai fi făcut acest domn Popa bancher dacă îi trebuie indicaţii de la şeful statului şi dacă trebuie să se întrebe cui să-i mai dea credit? Asta o fi învăţat Sorin Popa în timpul stagiilor pe care le-a făcut la banca mamă, aşa cum rezultă din CV-ul său? Sau a învăţat servilismul faţă de oamenii politici de la şeful său de la ARB, Radu Graţian Gheţea?

Înţeleg ca demersul reluării creditării să fie făcut de ministrul britanic al finanţelor, Alistair Darling, care, într-un interviu acordat BBC, a avertizat băncile din Marea Britanie că va lua măsuri în cazul în care se va dovedi că impun costuri prea mari de creditare pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Guvernul marii Britanii a acordat sprijin financiar consistent băncilor aflate în dificultate. Dobânda de politică monetară a Băncii Angliei se găseşte la 0,5%, cel mai redus nivel al tuturor timpurilor şi, în ciuda acestui fapt, băncile comerciale au ridicat dobânda la credite. "Vreau ca băncile să îşi redreseze bilanţurile contabile, însă, din cauza situaţiei în care ne aflăm, avem nevoie ca acestea să acorde credite", a spus Darling.

Spre deosebire de statul britanic, cel român nu numai că nu a făcut mare lucru pentru băncile comerciale, dar le ameninţă cu fel de fel de măsuri, cum ar fi taxa Robin Hood. Mai mult decât atât, statul român presează băncile să reducă dobânzile la credite pentru că el este cel mai mare client bancar din România.

5 comentarii:

vala

gresesti interpretarea mesajului lui Popa....

http://valadaren.blogspot.com/2009/07/popa-brd-marea-arta-este-sa-gasesti.html

Ion Radu Zilişteanu

Nu greşesc deloc. Opinia mea este că servilismul bancherilor faţă de oamenii politici este intolerabil. Mă refer clar la prima frază. Revenim pe vremea CSP-ului, când toate preţurile erau dispuse administrativ, fără nicio legătură cu piaţa? La fel este şi în cazul dobânzii, care este preţul banilor, mai precis tariful de închiriere a banilor. Nu este admisibil o dictare administrativă a dobânzilor. Statul român, aşa cum am scris în mai multe rânduri, este preocupat de a procura bani cât mai ieftini şi, de aceea, a pus presiune pe bănci. Ai văzut cu cât a crescut creditul guvernamental în 2009? Ai văzut cum a evoluat creditul neguvernamental în aceeaşi perioadă? Statul nu este grijuliu faţă de dobânzile la care ia credit economia reală, ci faţă de costul banilor pe care el, statul, trebuie să îi procure de pe piaţa internă.

Când statul are de-a face cu bancheri obedienţi, este foarte mulţumit că-şi poate face jocurile. Oare asta este economie de piaţă?

vala

consider ca bancherii nu sunt servili fata de oamenii politici...si ca toate deciziile bancilor sunt extrem de rationale, pragmatice, necaritabile...BRD si Popa nu fac exceptie...bancile in general si-au facut, isi fac si isi vor face politica de creditare si de dobanzi dupa propriile interese...cat se poate de rece...imi mentin opinia ca Popa a fost doar foarte elegant in exprimare...si ca in esenta a spus foarte clar : vom da credite firmelor pe care le consideram NOI viabile atunci cand consideram NOI...iar voi oamenilor politici vedeti-va de treaba...asta a spus Popa...iar statul este pentru banci UN CLIENT...acum cel mai important...dupa cum ai mentionat...si chiar si cu clientii dificili se vorbeste frumos..chiar daca Popa nu credea sincer ce spune...
P.S dobanda nu se stabileste doar dupa factori obiectivi( cost, CDS, marja de profit asteptata) ci si dupa factori subiectivi...nu e ceva nou..si nu e valabil doar in Romania...in cazul de fata e necesitatea pentru bancile romanesti de a avea o imagine pro rezolvare a crizei...in contextul in care nici nu se pune problema reluarii creditarii...

Ion Radu Zilişteanu

Ceea ce spui îmi aminteşte de faptul că unii colegi din imobiliare îmi reproşează că, în discursul meu public, vorbesc despre faptul că preţurile de pe piaţa imobiliară ar mai putea scade, în condiţiile nereluării creditării. Ei îmi sugerează să vorbesc despre oportunităţile stârnite de criză şi să uit despre eventuala evoluţie a preţurilor. Crezi că Sorin Popa a procedat de o manieră asemănătoare?

vala

cred la randul meu ca preturile la imobiliare ar mai putea sa scada atat datorita nereluarii creditarii cat si datorita accelerarii executarilor si ar mai fi si alte motive...Sorin Popa este "obligat" de context sa gasesca un echilibru intre a lua decizii extrem de reci privind mersul bancii si a pastra aparentele potrivit carora bancile au si un rol de a finanta economia...asta il obliga la declaratii elegante...

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus